Gå direkt till textinnehållet

Fojo ska samla bra lokaljournalistik

Frilansjournalisten Anna Gullberg ska på Fojos uppdrag bygga upp ett digitalt bibliotek med bra svensk lokaljournalistik.

Biblioteket är en del av Linnéuniversitetets satsning En ifrågasatt demokrati. Syftet är att låta fler journalister få del av varandras arbete och att därmed stärka journalistiken.

– Det här projektet blir bara så bra som de som vill vara med i det gör det till. Det kommer att kräva att lokalredaktioner runt om i landet hjälper till att tipsa, för det görs så otroligt mycket bra varje vecka, säger Anna Gullberg, tidigare publicist på bland annat Gefle Dagblad.

Konkret blir hennes roll att vara redaktör för ett veckobrev med och om bra lokaljournalistik.
– Min tanke och förhoppning är att kunna göra det så datadrivet som möjligt, så att folk som letar efter något särskilt ska kunna hitta det. Det kan vara bra sportgräv, hur man skriver ett berörande porträtt eller hur man granskar kommunen. Det här är ett sätt att lyfta det som är innovativt och välgjort, det man kan lära sig något av ur den journalistik som görs under en vanlig vecka, säger Anna Gullberg.

Annons Annons

Kommer mediehusen vara villiga att släppa granskningar och texter som ligger bakom betalvägg?
– Det återstår att se hur vi ska göra med det, vi ska öppna en sådan diskussion. Jag kan se att det inte kommer vara aktuellt att släppa en pågående granskning fri, det måste man ha respekt för det. Men efter en tid kan vi kanske berätta om den. Med public service är det lättare, där ligger allt öppet. Men den stora mängden lokal journalistik görs av lokaltidningarna.

Vad säger du om det generella genomslaget för lokal journalistik i riksmedierna?
– Det jag tänker är att man i väldigt liten utsträckning får ta del av originaljournalistiken. De riktigt bra lokala storysarna kommer ju ut i riksmedierna, men det blir rewrites, originalet ligger bakom vägg. Som kollega och journalist är det ju originalet man vill läsa.

Fler avsnitt
Fler videos