Gå direkt till textinnehållet

Fojo arrangör vid etiopiskt statsbesök

Under den etiopiska kommunikationsministerns besök i Sverige nästa vecka står medieinstitutet Fojo för programmet. Etiopien ligger på plats 150 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Den etiopiske informationsministern Negeri Lencho med delegation kommer på officiellt besök i Sverige den 18 till den 21 september. Medieinstitutet Fojo står för programmet under besöket.

Etiopien är ett av de svåraste länderna att verka i för journalister, och placerar sig på plats 150 av 180 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2017. Sedan landet införde nya terroristlagar har de systematiskt används för att förfölja journalister och publicister. 2014 drevs 30 journalister i exil efter att regimen beslutat att stänga sex tidningar. Förra året blev det förbjudet att konsumera vissa mediekanaler i Etiopien.

Fojos verksamhetschef Kersti Forsberg menar att det inte är Fojos uppgift att sätta sig till doms över vilka regeringen bjuder in.

– Det är UD som har bett oss att sätta ihop ett studieprogram. Vi har tagit på oss att göra det utifrån att det etiopiska kommunikationsministeriet har för avsikt att göra förändringar till det bättre i landet. Fojos uppdrag är att stärka fri och oberoende professionell journalistik. Det gör vi på alla upptänkliga sätt, säger Fojos verksamhetschef Kersti Forsberg.

Men det kan tyckas rimma illa – Fojo står för pressfrihet, nu hjälper ni till att kratta manegen när en diktatur kommer på besök?
– I min värld är det precis tvärtom. Vi visar hur det fungerar i ett land där pressfriheten fungerar. Det handlar absolut inte om att kratta någon manege eller stötta någon regim.

Var det självklart att säga ja till uppdraget?
– Vi kunde ha sagt nej. Men vi har en stor verksamhet till exempel också i Myanmar, där det nu händer fruktansvärda saker, men där vi väljer att jobba för att vi tror att med stöd finns det goda krafter i landet som kan stärka journalistiken och därmed demokratin. I Belarus arbetar vi både med det fackförbund som organiserar de statligt anställda journalisterna, och det som organiserar de oberoende journalisterna. Vi gör ingen skillnad eftersom vårt uppdrag är att stärka journalistiken.

Tror du att besöket kommer kunna bidra till förbättringar i Etiopien?
– Det är omöjligt för mig att spekulera i, men när vi tar på oss uppdraget är förstås förhoppningen från vår sida att det ska påverka honom och de som är med honom att se hur det faktiskt fungerar i en västlig demokrati.

Fler avsnitt
Fler videos