Gå direkt till textinnehållet

”Flickan som vann förstapris var bara tolv år”

På Trollhättans Folkets hus invigdes i lördags en fotoutställning med bilder från tidningen TTELAs arkiv. Även läsarna hade fått skicka in bilder och olika föredrag hölls. TTELAs fotografer Jerry Lövberg och Stefan Bennhage ligger bakom projektet. (Foto:Tomas Fasth)

Hur kom ni på det här?

– Idén föddes för ett år sedan då jag och Jerry satt och spanade. Allt fler bildredaktioner i Sverige skär ner, samtidigt som bilderna tar allt större plats i tidningarna och läsarna kan skicka in bilder. Detta var något vi ville uppmärksamma, säger Stefan Bennhage.

Hur ser fotoutställningen ut?
Tidningens fotografer har en utställning med 80 inramade fotografier, den pågår fortfarande. På invigningen I lördags hade vi även ett bildspel med 1 600 bilder från tidningens arkiv. Läsarna var inbjudna att delta i en fototävling och det hölls föredrag. Föreläste gjorde Sydsvenskans bildchef Lars Dareberger, frilansande fotografen Anna von Brömssen och rockfotografen Joachim Nywall.

Vilken läsarbild vann?
Vi hade en jury som valde ut 30 bilder som allmänheten fick rösta på. Men juryn valde även ut sina tre favoritbilder, utan att ha en aning om vem som hade tagit bilden. Bilden som fick förstapris föreställde en mamma och hennes barn, det var en känslomässig bild. Philippa Nilsson som hade tagit bilden var bara 12 år.

Är det här något som kommer att återkomma?
Ja, vi hoppas att det kan bli en årlig grej. Det kom drygt 750 personer i år, så det verkade vara populärt.

Är det viktigt att bevara den professionella fotografin?
Ja, det tycker jag, men det kan få vara en blandning av professionella fotografier och läsarbilder, vilket vi kan se på den här utställningen.

Fler avsnitt
Fler videos