Gå direkt till textinnehållet

Flest antal fängslade journalister på 25 år

Minst 81 journalister sitter nu i fängelse i Turkiet. De totalt 259 journalister som sitter bakom lås och bom i världen är den högsta uppmätta siffran sedan 1990, enligt CPJs årliga mätning Pressfrihetsindex.

259 journalister sitter fängslade runt om i världen. Så många har inte suttit bakom i fängelse sedan 1990, enligt CPJ. Inte minst har den senaste tidens oroligheter i Turkiet varit en bidragande orsak till rekordsiffran. Förra året satt totalt 199 journalister fängslade världen över enligt samma mätning.

”Turkiet har höjt den globala siffran fruktansvärt mycket under de sista månaderna och åren. Det är viktigt att poängtera att Turkiet är världens största fängelse för journalister i dag, landet fängslar fler än Kina till exempel trots en mycket mindre folkmängd", säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, i en kommentar till DN.

Turkiet har flest journalister fängslade av alla länder, tätt följt av Kina, Egypten och Eritrea. CPJ skriver också att de undersökt fallen med 67 andra journalister i Turkiet, som inte räknas in i statistiken. Men där lyckades de inte slå fast en direkt koppling mellan deras arbete och fängelsestraffen.

”I många fall har rättsdokument låsts för oss så vi kunde inte etablera kontakt med advokater, eller att advokaterna inte kunde diskutera fallen, vilket direkt beror på det spända läget I landet”, skriver CPJ.

Fler avsnitt
Fler videos