Gå direkt till textinnehållet
Journalisten träffade den grävande journalisten Jurij Nikolov i Kiev i februari 2023.
Foto: Tor Johnsson

Flera ukrainska journalister hotade – och buggade

På kort tid har tre oberoende ukrainska journalister och redaktioner utsatts för hot, angrepp och illegal övervakning. Reportrar utan gränser uppmanar ukrainska myndigheter att grundligt utreda angreppen på pressfriheten i landet.

Journalisten Jurij Nikolov fick den 14 januari besök av maskerade individer som försökte ta sig in i hans hem, de skrek hot och hängde lappar med texten ”landsförrädare” på dörren. Jurij Nikolov var inte hemma vid tillfället, men hans mamma befann sig i bostaden.

Nikolov är en av Ukrainas mest kända grävande journalister. För ett år sedan avslöjade han korruption i den ukrainska försvarsmakten: militären betalade kraftiga överpriser för livsmedel till armén och mellanskillnaden hamnade i fickorna på tidigare chefer vid myndigheten.

Avslöjandet ledde till att flera personer fick sparken från försvarsdepartementet, en lagändring och artikeln, som blev känd som ”17 hryvnia för ett ägg”, hyllades av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj samt USAs president Joe Biden. Jurij Nikolov var själv chockad över det enorma genomslaget, berättade han för Journalistens utsända när vi träffade honom i Kiev i februari 2023.

Annons Annons

Inbrottsförsöket och hoten har polisanmälts.

Den 16 januari publicerades en Youtubevideo som avslöjade att fotografer på den korruptionsgranskande nyhetssajten Bihus handlat cannabis och andra olagliga substanser. Av videon framgår att flera medarbetare på Bihus blivit övervakade och avlyssnade under en längre tid. Den ukrainska säkerhetspolisen utreder nu den olagliga buggningen mot tidningens journalister.

Den 19 januari upptäckte den Odessabaserade journalisten Iryna Hryb att någon hade placerat avlyssningsutrustning i hennes bil. Genom buggen hade någon kunnat lyssna på alla telefonsamtal hon haft i bilen, samt samtal mellan henne och passagerare, samt spåra bilens rörelser. Hon misstänker att buggningen är kopplad till hennes granskningar av livsmedelsexporten från Odessa. Säkerhetspolisen utreder även detta fall.

Reportrar utan gränser uttrycker oro över att flera ukrainska journalister utsatts för hot och övervakning under kort tid och uppmanar ukrainska myndigheter att genomföra utredningarna grundligt, oberoende och transparent.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos