Gå direkt till textinnehållet

Fler ouppklarade journalistmord i Mexiko och Indien

Under det senaste året har 73 journalister mördats efter att de granskat bland annat korruption och organiserad brottslighet, men få gripanden har gjorts. Mexiko och Indien utmärker sig som länder där det är lätt att komma undan med att mörda en journalist.

Den 2 november är den internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister. Internationella Pressinstitutets (IPI) statistik visar att det senaste året har 100 journalister dödats i tjänsten. Enligt IPI har 32 av dem mördats som direkt följd av deras rapportering, ofta om korruption eller organiserad brottslighet. I ytterligare 41 fall finns tydliga kopplingar till offrens journalistiska arbete, men bevisen är inte tillräckliga på grund av undermåliga eller obefintliga polisutredningar. 13 journalister har dödats i väpnade konflikter, de flesta i Afghanistan, enligt IPI.

IPIs statistik visar att utredningar av journalistmord går långsamt och i många fall har ingen gripits eller åtalats. Det senaste året har Mexiko och Indien särskilt utmärkt sig som länder med omfattande straffrihet för mord på journalister.

I Mexiko har 14 journalister mördats sedan september 2017 och i två fall har polisen gjort gripanden. I Indien har tolv journalister mördats och i sex fall har misstänkta gripits. Men flera av gripandena har ifrågasatts.

Mordet på Ján Kuciak i Slovakien i februari har lett till åtal mot fyra personer, men vem som beställt mordet är fortfarande okänt. På Malta har tre personer gripits för mordet på Daphne Caruana Galizia, men åtal har inte väckts, och vem som ligger bakom mordet är okänt.

Committee to Protect Journalists (CPJ) straffrihetsindex, Global Impunity Index, som sträcker sig tio år bakåt i tiden toppas 2018 av Somalia, Syrien, Irak, Sydsudan och Filippinerna. Indexet baseras på antal olösta journalistmord per capita och omfattar 14 länder som har minst fem olösta journalistmord. Det enda europeiska landet på listan är Ryssland.

Sett enbart till antalet mord ligger Filippinerna i topp med 40 olösta journalistmord sedan 2008, följt av Mexiko med 26 mord, och Somalia och Irak med vardera 25.

CPJs statistik visar att 85 procent av journalistmorden aldrig leder till någon fällande dom.

Fler avsnitt
Fler videos