Gå direkt till textinnehållet

Fler kommer att anställas på SVT

Domen i AD SVT har beslutat att öka antalet tillsvidareanställda från maximalt 2 050 till 2 100. Det är en direkt följd av att Arbetsdomstolen slog fast att Linn Ohlsson var felaktigt anlitad som frilans.

I mars i år slog Arbetsdomstolen fast att Linn Ohlsson varit felaktigt anlitad som frilans av Sveriges Radio och därför skulle ses som tillsvidareanställd.

Domen har inneburit att public service-bolagen tvingats se över hur de anlitar frilans för att inte bryta mot svensk lagstiftning och anställningsformerna på företagen.

För SVTs del innebär det att antalet fast anställda ska höjas från 2 050 till maximalt 2 100.

 – Vi har haft diskussioner med SVTs ledning under våren. De har sagt att det inte är facket som tvingat dem till detta, utan det är domen i AD som gjort att de kommit fram till att de inte kan använda sig att frilans och programanställda på det sätt som de gjort tidigare. Då är lösningen att ha fler tillsvidareanställda, säger Petteri Karttunen, journalistklubbens ordförande på SVT.

När och på vilka redaktioner de nya tjänsterna kommer att tillsättas fastställas under höstens förhandlingar.

SVTs nya bemanningsstrategi innebär också att SVT ska se över hur företaget använder sig av frilansar och programanställda. SVT har bland annat satt upp riktlinjer för hur man framöver ska säkerställa att företaget följer svensk lagstiftning när en frilans anlitas. Även programanställningarna ska ses över.

– Det var bra att Linn Ohlsson satte ner foten, och sade till Journalistförbundet att de skulle driva hennes fall till Arbetsdomstolen, som lett till att fler blir fast anställda, säger Petteri Karttunen.

Fler avsnitt
Fler videos