Gå direkt till textinnehållet

Finsk minister till attack mot NSD

Finlands miljöminister anklagar svenska Norrländska Socialdemokraten för att sprida lögner om företaget Outokumpu. Journalisterna på NSD är nominerade till priset Årets miljöjournalist för granskningen av Outokumpus stålverk i Torneå.

I förra veckan gick Finlands miljöminister Ville Niinstö ut i finska medier och anklagade NSD för att ha spridit felaktiga uppgifter till läsarna. Han menar att anklagelserna mot finska storföretaget Outokumpu om utsläpp i angränsande kommuner är osanna.

”Det verkar som att det har förekommit felaktiga påståenden”, sade Ville Niinstö till finska Yle i förra veckan, och fortsätter med att säga att svenska hälso- och miljömyndigheter har gått igenom anklagelserna och att utsläppen inte påverkar allmänheten. Men hur kontakten mellan den finska ministern och de svenska myndigheterna sett ut är oklart.

NSDs granskning av Outokumpus stålverk i Torneå har varit omfattande. Totalt har över 60 artiklar publicerats under sommaren och hösten, och journalisterna Lotta Nilsson och Linda Danhall har bland annat återgett expertutlåtanden som gör gällande att utsläppen från Outokumpu påverkar hälsa och miljö i Haparanda.

Bland annat är hjärt- och kärlsjukdomar, allergier, diabetes och lungsjukdomar vanligare i Haparanda än i övriga Sverige. Fler barn föds med missbildningar. Sedan 2003 har Outokumpus utsläppsrätter överskridits flera gånger varje år.

33 experter har uttalat sig om utsläppen från anläggningen i artikelserien.

– Det känns märkligt att en miljöminister går ut med sådana här påståenden om en journalistisk granskning. Jag har inte varit med om det tidigare. Miljöministern får gärna specificera vad det är han tycker har varit fel i artiklarna, säger Anders Ingvarsson, chefredaktör på NSD.

– Researchen pågick i sex månader innan den första artikeln skrevs. Det är ett omfattande arbete som har lagts ned, och det kan vara svårt för andra medier att komma ikapp och genomskåda Outokumpus retorik. Vi har helt enkelt ett kunskapsförsprång, säger Anders Ingvarsson.

Artikelserien har lett till att Linda Danhall och Lotta Nilsson nu är nominerade till priset Årets miljöjournalist 2011.

Fler avsnitt
Fler videos