Gå direkt till textinnehållet

”Finns det ens frilansar som vill göra jobben?”

Ett riktigt hårt slag, säger journalistklubben på Egmont tidskrifter om sparpaketet som presenterades i dag. Och man tvivlar på att det finns frilansar som står på kö för de utlägg förlaget vill göra. UPPDATERAD

Fredrik Kullberg sitter i klubbstyrelsen för journalistklubben på Egmont tidskrifter.

– Det är ett riktigt hårt slag. Det är jättemånga människor, många här är är i 45-50-årsåldern och måste fundera på sin framtid. Vi är också oroliga över kvaliteten. Det är jätteriskabelt – hur ska man kunna konkurrera med sämre kvalitet? För det här kommer att gå ut över kvaliteten, säger han om det sparpaket som Egmonts ledning i dag föreslår.

– Samtidigt som marknaden ser ut som den gör, med dramatiskt vikande staplar.

Vad tänker du om Egmont ska förlita sig mer på frilansar?
– Finns de här frilansarna, är en fråga man ställer sig. Det som pågår i hela mediebranschen är att en hel infrastruktur bryts ned och försvinner. Alla tänker att man ska lägga ut allt på frilansar, samtidigt som villkoren för frilansar är så dåliga att det kanske inte går att vara frilans. Jag tycker inte det är självklart att förvänta sig att frilansar ska stå i kö för de här jobben som man vill lägga ut. Det tror jag inte alls man kan räkna med, säger Fredrik Kullberg.

Frilansfackliga Frilans Riks håller med. Ordföranden Victoria da Silva:

– Precis som klubben säger kan inte förlagen förlita sig på att frilansar ska komma springande när villkoren är så dåliga.

Utöver det  är det viktigt att förlagen använder sig av de verktyg som ändå finns för att frilansar ska kunna få skäliga villkor vad gäller både arvoden och upphovsrätt, betonar da Silva.

– Vi har ju Frilansavtalet och även frilanskalkylatorn och rekommendationen. Journalistförbundet avråder också fortfarande frilansar från att skriva på Egmonts avtal.

Förhandlingar om omorganisationen startar inom några veckor, i nästa steg kommer bemanningen att förhandlas, efter Las-listor och kompetens.

Fler avsnitt
Fler videos