Gå direkt till textinnehållet

FGJ och Utgivarna rasar mot elstödssekretess

”Orimligt”, tycker Föreningen grävande journalister om att regeringen vill belägga elstödet till svenska hushåll med stark sekretess. Också Utgivarna riktar skarp kritik mot förslaget.

Journalisten rapporterade i förra veckan om kritiken mot elstödssekretessen. Förvaltningsprofessor Olle Lundin kallar sekretessen ”trams”. ”Regeringen använder sekretess för att skydda sig mot kritik. De vill slippa rubriker om att de rikaste människorna med de största villorna har fått mest stöd”, sade han.

Nu sällar sig FGJ, som samlar ett tusental av Sveriges grävande journalister, till kritikerna. Att statliga utbetalningar av uppemot 55 miljarder kronor kommer att ske utan insyn från allmänheten är ”orimligt”, skriver FGJ i ett uttalande.

Föreningen konstaterar att eftersom omvänt skaderekvisit (stark sekretess) ska gälla för elstödsuppgifterna så kommer statens utbetalningar att undanhållas från journalistisk granskning under överskådlig tid.

Annons Annons

FGJ vänder sig mot argumentet att uppgifter om elförbrukning skulle vara integritetskänsliga, eftersom de ändå är offentliga via källor som Boverket och kommunala elnätsbolag.

Organisationen Utgivarna har redan i sitt remissvar avrått från sekretess för elstödet. Att regeringen nu trotsar såväl remissinstanser som Lagrådet är en allvarlig inskränkning i offentlighetsprincipen, anser Utgivarnas styrelse.

”Det är en omotiverad inskränkning i offentlighetsprincipen som genomförts i farligt högt tempo och utan att regeringen förmått att på ett övertygande sätt motivera den integritetsskada den påstår kan uppstå”, säger vd Robert Olsson i en kommentar. 

Fler avsnitt
Fler videos