
FGJ föreslår arbetande ordförande
Styrelsen vill förstärka ordförandens roll, och öka arvoderingen. En journalist som anser sig ha blivit bestulen på sin research föreslår i en motion att Guldspadejuryn ska få bättre verktyg för att undersöka inskickade bidrag. På fredag hålls årsmöte i Föreningen grävande journalister.
På årsmötet som hålls i samband med Grävseminariet i Borlänge kommer medlemmarna att få ta ställning till styrelsens förslag att förstärka ordförandens roll. FGJ-styrelsen föreslår att ordföranden från och med september ska arvoderas för en dags arbete per vecka.
Idag har föreningens ordförande och kassör vardera tolv arvoderade dagar om året. Åsa Larsson är en av tre styrelseledamöter i FGJ som under det senaste året jobbat fram förslaget.
– Vi tror att ett sådant omtag skulle ge mervärden för föreningen. Vi vill få större utväxling på nedlagda resurser och stärka saker vi redan gör. När vi satsar vill vi få ut mer av det. Vi vill öka synligheten utåt, få fler medlemmar. Stärka förankringen i Mediesverige och bli en tydligare röst i samhällsdebatten, säger hon.
– Vi kommer långt med ideella krafter, men vi vill göra den här fokuseringen.
FGJs ekonomi
Under 2024 hade FGJ 893 medlemmar, lika många som året innan. 28 av dem var studentmedlemmar. Intäkterna från medlemsavgifter uppgick till 460 583 kronor.
Vid sidan av medlemsavgifterna är överskottet från Grävseminariet den största inkomstkällan för FGJ. Gräv24 som arrangerades i Gävle gav ett överskott på cirka 700 000 kronor, vilket ”med råge” överträffade målet om ett överskott på 550 000 kronor.
Under 2024 ökade antalet inskickade Guldspadenomineringar. Intäkterna från anmälningsavgifterna uppgick till 108 350 kronor.
Grävfonden har sammantaget mottagit 2,4 miljoner kr i donationer under verksamhetsåren 2017- 2024. Därav 1 000 kr under 2024. Vid utgången av 2024 uppgick stiftelsens totala tillgångar till drygt 1,8 miljoner kr.
Källa: FGJs årsberättelse för 2024
Styrelsen hoppas också stabilisera ekonomin.
– För ett positivt ekonomiskt resultat har FGJ de senaste åren varit beroende av tillfälliga intäkter. Det är en sak vi vill få bukt med.
Hur ska en utökad ordföranderoll finansieras?
– Vi tror att en förstärkning kommer att ge positiva ekonomiska effekten. Fler samarbeten, fler medlemmar. Det finns mer möjligheter att göra saker som drar in pengar.
Förra gången ett liknande förslag, fast då gällde det en mer omfattande arvodering för ordförande, var uppe ledde det till en konflikt i föreningen. Väntar ni er ett stormigt årsmöte?
– Nej, jag tror att det blir en bra diskussion. Det här är något styrelsen tror på, det är ett väl genomarbetat förslag som hela styrelsen står bakom, säger Åsa Larsson.
FGJ:s ordförande Ulla Sätereie har inte deltagit i diskussionerna eller beredningen av förslaget.
I den enda motion som kommit in till FGJs årsmöte vill medlemmen Max Pröckl att Guldspadejuryn ska få bättre verktyg för att undersöka om inskickade bidrag bryter mot reglerna. Bakgrunden är att han anser sig ha blivit bestulen på flera års research av andra journalister, som Guldspadenominerades i fjol.
”2024 så lurade journalisterna X av mig ett researchmaterial som jag under tre års tid arbetat med. De gjorde det genom att inleda ett samarbete med mig, avvakta tills jag lämnat över mitt researchmaterial och sedan ensidigt avbryta vårt samarbete. Journalisterna X använde det sedan för att göra en serie program Program Y som de sålde till
Etermedia Z”, skriver Max Pröckl i motionen [anonymiserat av FGJ].
Han föreslår att årsmötet beslutar att ändra reglerna för Guldspadejuryn så att juryn kan titta på annan dokumentation än, som idag, endast ”annan publicerad journalistik” för att kontrollera om ett bidrag bryter mot reglerna.
Styrelsen föreslår att Max Pröckls motion avslås. Juryn bedömer runt 200 bidrag varje år och kan redan idag ställa kompletterande frågor till upphovspersonerna, skriver styrelsen. ”I det fall ett inskickat bidrag bedöms inte nå upp till kraven för att tilldelas en Guldspade så kommer juryn inte att nominera det arbetet. Det innebär att vi inte ser något behov av att kunna diskvalificera inskickade bidrag. Håller de inte måttet, så blir de inte nominerade.”