Gå direkt till textinnehållet

Fem tjänster bort från Barometern

Tre journalister varslas när Barometern-OT bemannar ned med drygt fem tjänster nästa år. 1,75 fotograftjänster försvinner.

Som Journalisten skrev i maj lägger Barometern ett sparpaket för att möta förändringarna på annonsmarknaden. I dag avslutades MBL-förhandlingarna. Resultatet blev en organisation där tidningen drar ned med drygt fem tjänster, från 60 till 55, från den 1 maj 2018.

2,5 tjänster försvinner genom naturliga avgångar och tre personer varslas.

– Det är tråkigt att folk sägs upp. Samtidigt lyckades vi behålla en halv tjänst jämfört med ursprungsförslaget, säger Anna Mi Matzén som sitter i journalistklubbens styrelse.

Bland de uppsagda finns en lokalredaktör och 1,75 fotograftjänster. Kvar på Barometern finns nu en renodlad fotograf i Kalmar och en i Oskarshamn. Så sent som i mars hyllade chefredaktören Anders Enström i Journalistens reportage det professionella pressfotografiet som en central komponent i den kvalitetsjournalistik som det går att ta betalt för.

Hur rimmar det med den här nedskärningen?
– Jag står fortfarande för att bilden är viktig för tidningen. Men som jag också sade är det viktiga inte bara antalet fototjänster, utan att det finns en fotokompetens i organisationen. Vi kommer att ha kvar två heltidsfotografer som får uppdraget att inte bara fotografera de viktigaste jobben, utan också att bidra till att kompetensnivån i hela organisationen blir tillräcklig. Vi har också tre personer i Kalmar med dubbelkompetens, så vi har mycket fotokompetens i organisationen, säger Anders Enström.

– Det är klart att jag hellre hade haft kvar de här fotograferna. Men i tidigare nedbemanningar har det mest tagits från skrivande krafter och redigering.

Kan man fortfarande säga att ni värnar bilden?
– Jag står inte upp och säger att det här är en åtgärd som värnar bilden, men jag står fortfarande för att bilden är viktig. Men vi får lösa det på lite annat sätt, och vi har kvar duktiga bildjournalister på tidningen.
Fler avsnitt
Fler videos