Gå direkt till textinnehållet

Felskickat mejl visar hur företaget förhalar handlingar

I ett mejl som råkades skickas till SVT Södertälje visar det sig att Telgekoncernen har en medveten strategi att skicka ut allmänna handlingar senare än vad som är möjligt. ”Vi har medvetet valt denna strategi för att styrelserna ska hinna hantera ärenden innan det går ut i media. Får se hur länge det fungerar….”, skriver företaget i mejlet.

Inför varje styrelsemöte inom Telge AB får SVT Nyheter möteshandlingarna skickade till sig. För en tid sedan kom ett mejl som inte skulle gå till SVT. Där framgår det att medier har rätt att få ta del av handlingarna sju till tio dagar innan mötet, men att man medvetet valt att vänta fram till mötesdagen, skriver SVT Nyheter.

I mejlet står det bland annat: ”Vi har medvetet valt denna strategi för att styrelserna ska hinna hantera ärenden innan det går ut i media. Får se hur länge det fungerar….”

”Det är en gammal rutin som vi har haft. Vi skickar ut handlingarna samma dag som mötet. Förhalar gör vi inte”, säger Susanne Stamreus, kommunikationsdirektör, till SVT.

Enligt förvaltningslagen ska handlingar som begärs ut av medier eller privatpersoner ges ut skyndsamt om inte godtagbart skäl anges.

I en annan artikel på SVT Nyheter menar upphovsrättsexperten Nils Funcke att beteendet är obegripligt och märkligt.

”Det är osnyggt om man ska använda ett milt yttryck. Antingen bedömer man att det är allmänna handlingar och ger ut dessa sju dagar innan mötet, eller så låter man bli att dela ut dem”, säger Nils Funcke.

Fler avsnitt
Fler videos