Gå direkt till textinnehållet

Fel motivering lästes upp på Tidskriftsgalan

Vid årets tidskriftsgala i går kväll tilldelades Fokus priset för bästa omslag. Motiveringen stämde dock dåligt på det omslag som vann, men väldigt bra på tidningen Filters omslag.

– Det blev väldigt olyckligt, det blev en förväxling av motiveringar, säger Åsa Holmström, ordförande för jurygruppen.

– Det var rätt vinnare. Vi har motiveringar till alla vi diskuterar i juryn. På något sätt blev det en förväxling mellan Filter och Fokus, men det var i alla fall rätt omslag som fick priset.

Den felaktiga motiveringen låg ute på Sveriges Tidskrifters hemsida och skickades ut i pressmeddelandet som gick ut till många medier. Först på förmiddagen lades den korrekta motiveringen in.

Annons Annons

– Jag beklagar verkligen det här, men sådant här händer ju även på Oscarsgalan ibland. Men det var två fantastiskt starka kandidater och vi diskuterade in i det sista.

Det var ingen på Filter som reagerade under utdelningen?

– Inte vad jag märkte. De kanske inte hann reagera. Ibland kan det också vara så att motiveringarna är lite lurigt skrivna och att resultatet kommer som en överraskning ändå.

Kerstin Neld, vd på Sveriges Tidskrifter, bekräftar att det nu är ändrat på sajten och säger att tidningarna är informerade och Fokus har fått den rätta motiveringen.

Motiveringen som skickades ut:

"Det är svårt att vara både tydlig och rolig, men ibland lyckas det. En bitsk omslagslösning som skoningslöst klär av ett fenomen – kejsaren är inte naken, han har många kostymer i glada färger."

Den korrekta motiveringen:

"Med ett fräckt men ändå enkelt grepp tar omslaget läsarens fulla uppmärksamhet. En självklar men också utmanande bild som med en blodfull rubrik hamnar mitt i prick och lyfter ett hett och känsligt ämne."

Fler avsnitt
Fler videos