Fel av Aftonbladet
att kalla mäklare lögnare

26 februari, 2013

MEN-beslut Pressens opinionsnämnd, PON, klandrar Aftonbladet för att felaktigt ha utpekat en fastighetsmäklare som bluffmakare och lögnare.

Aftonbladet hade den 18 augusti förstasidesrubriken Mäklarna som fälldes för sina bluffar och en underrubrik som löd Hela listan: De fick bakläxa av ARN.

Över huvudrubriken visades fem bilder utan namn. Inne i tidningen visades både bild och namn på mäklare. En av bilderna föreställde mäklaren J, som anmälde publiceringen.

Ingressen inleddes:

”Se upp med fastighetsmäklarna som ljuger och bluffar. Aftonbladet har listat de elva värsta fallen där köpare och säljare förlorat 10 000-tals kronor.

Artikeln handlade om Aftonbladets granskning av de ärenden i Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som berört mäklares verksamhet.

En som klagat till ARN anmärkte på att hon fått en högre uppvärmningskostnad än vad mäklaren J angett. ARN rekommenderade mäklarfirman att betala henne för att mäklaren gjort en felaktig bedömning av kostnaden.

J ansåg sig felaktigt utpekad som bluffmakare och anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO.

PO konstaterar att det är rimligt att granska mäklare, som har en förtroendeställning gentemot köpare och säljare.

I det här fallet har Aftonbladet gjort en samlad granskning av flera mäklare som gjort fel mot sina kunder.

Problemet är, enligt PON, den gemensamma presentationen av mäklarnas olika fel. Tidningen beskriver mäklarna generellt som lögnare och bluffmakare.

PO anser att det inte finns några belägg för att mäklaren J bluffat och ljugit och kommer fram till att Aftonbladet bör klandras för brott mot god publicistisk sed.

PON delar POs bedömning.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies