Kristina Bingström framför företrädarna. FOTO: Urban Nilsson/SmP

Får kvinnlig chefredaktör – efter 153 år

12 februari, 2019

Samtal med Kristina Bingström har utsetts till ny chefredaktör för Smålandsposten.  

Hon efterträder Magnus Karlsson, som valt att lämna tidningen efter en tids sjukskrivning på grund av utmattning.

Kristina Bingström har arbetat på Smålandsposten sedan 1997, bland annat som kvällsredigerare och featurechef. Sedan några år tillbaka har hon varit ställföreträdande utgivare och hon har varit tf chefredaktör under Magnus Karlssons sjukskrivning.

Är det en fördel i din nya roll att du kan tidningen så bra?
– Det är en jättestor fördel, det är en stor trygghet för redaktionen att vi känner varandra och vet var vi har varandra. De känner mig och vet vad som driver mig. Vi har pratat ihop oss länge om vilken tidning vi vill göra – det är inget nytt som startar idag, utan en längre process som pågår, säger hon.

Vilka utmaningar står Smålandsposten inför?
– Vi har samma utmaningar som alla andra. Men ser vi till upplagesiffrorna så backar vi, men förhållandevis lite, och andelen digitala prenumeranter ökar även om de inte helt kompenserar för printtappet. Vi kommer nog att landa på ett upplagetapp på runt 300 ex för 2018, med en upplaga på 32 000.

– En av de stora utmaningarna är att behålla våra befintliga läsare så länge som möjligt och samtidigt nå nya läsargrupper. Ett sätt är att göra det är genom olika specialsajter. Vi har precis lanserat en premiumapp och en specialsajt för hockey, och kommer sannolikt att lansera fler.

Smålandsposten har runt 3 500 digitala prenumeranter, men antalet ökar.

Finns några minskningar eller tvärtom ökningar av redaktionen i pipeline?
– Vi har inga konkreta planer på det. Redaktionen har krympt de senaste åren, men på naturlig väg. Min företrädare kan gå i mål med att inte ha behövt säga upp en enda journalist under tolv år. Och vi är ungefär lika många skrivande reportrar som för tio år sedan.

Du är den första kvinnan på chefredaktörsstolen på 153 år, med 15 manliga företrädare. Hur känns det?
– Som att det är på tiden. Och väldigt roligt för mig personligen.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies