Gå direkt till textinnehållet

Fångna svenskarna åtalas för terrorism

 De i Etiopien fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson åtalas för terrorbrott, uppger en etiopisk regeringstalesman till Reuters.(Uppdaterad)

De båda journalisterna greps den1 juli i regionen Ogaden där de följde med rebeller som strider mot regeringssoldater.

Enligt Expressen försöker den svenska ambassaden i Addis Abeba nu kontrollera uppgiften om terroriståtalet med myndigheter i Etiopien.

"Detta är en djupt olycklig utveckling av situationen. Det handlar om två organiserade journalister som tagit sig in i ett område, stängt från insyn. Det ingår i det journalistiska uppdraget, och har inget med terrorism att göra" säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling på förbundets hemsida.

Enligt Journalistförbundet har UD bekräftat att Martin Schibbye och Johan Persson åtalats för terrorbrott. 

Reportrar utan gränser skriver i ett pressmeddelande:" Om uppgifterna stämmer är det här nästan det värsta som kunde hända, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser. Jag har hela tiden hoppats att de etiopiska myndigheterna skulle se det absurda i att åtala dem för terrorism och istället utvisa dem. Nu måste den svenska regeringen överväga om den tysta diplomati man hittills använt verkligen är rätt metod för att få dem fria."

 

Fler avsnitt
Fler videos