Helle Klein, Maria Ripenberg och Anne Ramberg i Solna tingsrätt förra veckan. FOTO: Tor Johnsson

Fängelse för nazist som ofredade journalister

27 januari, 2020

Sex månaders fängelse blir tingsrättsdomen mot den nazist som skickat hundratals antisemitiska sms till Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein, Upsala Nya Tidnings tidigare ledarskribent Maria Ripenberg samt Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg.

Solna tingsrätt går helt på åklagarens linje och dömer den 55-årige NMR-medlemmen i Sundbyberg för 21 fall av hets mot folkgrupp och tre fall av ofredande till fängelse i sex månader. Mannen har tidigare, år 2016, dömts för hets mot folkgrupp. Han infann sig inte i domstolen under förhandlingen för en vecka sedan.

Straffvärdet för ofredande är normalt dagsböter. Tingsrätten menar att straffvärdet ska sättas högre och till i vart fall en månads fängelse för vart och ett av ofredandebrotten. Orsaken är att nazisten enligt tingsrätten ”haft för avsikt att påverka den fria debatten genom att försöka tysta dem som har en annan uppfattning än honom genom att skicka SMS med ett kränkande innehåll till utvalda personer”.

Ytterligare en försvårande omständighet som höjer straffvärdet är att nazisten haft som motiv att kränka Helle Klein på grund av hennes judiska bakgrund. Mannen ska också betala ett skadestånd om 5 000 kronor till Helle Klein.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies