Gå direkt till textinnehållet

Välkomnar rättegång mot nazist-aktivisten

En medlem i NMR skickade hundratals sms fyllda av judehat och nazistpropaganda till journalisterna Helle Klein och Maria Ripenberg. Idag hålls huvudförhandling i Solna tingsrätt. UPPDATERAD: Den åtalade infann sig inte, men rättegången hålls i hans utevaro.

En 55-årig nazist i Sundbyberg ska enligt åtalet ha skickat sms med nazistpropaganda och länkar till NMRs sajt till tre personer: Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete och Maria Ripenberg, tidigare ledarskribent på Upsala Nya Tidning. 
Samtliga tre fick per sms motta hundratals bilder föreställande bland annat döda och våldtagna kvinnor, hakkors och nidbilder av judar. Brottsrubriceringen är ofredande. Mannen åtalas samtidigt för 21 fall av hets mot folkgrupp, för rasistiska och antisemitiska bilder och texter han har lagt upp på den ryska sajten VK.

Maria Ripenberg skriver mycket om rasism och nazism, och kom förra året ut med boken Historiens vita fläckar – om rasismens rötter i Sverige. Hon säger att hon har blivit van att ofta få rasistiska meddelanden och hets mot folkgrupp skickat till sig, men inte på det här sättet.
– Det kom bilder varje dag från samma person under en längre period för ett år sedan. Min upplevelse var att syftet var att skrämma och kränka och tysta. Det blir ju hotfullt, särskilt i den kontexten att allt fler opinionsbildare, framför allt kvinnliga opinionsbildare, utsätts för ofredanden och hot, säger Maria Ripenberg.
I förlängningen blir det också ett hot mot demokratin, menar hon.
– Det är ett samhällsproblem att det finns en så liten grupp som orsakar så stor skada inom svensk publicistik och opinionsbildning. Många känner sig tvungna att censurera sig själva, eller till och med sluta med journalistik. Det är inte vanligt att den här sortens skrämseltaktik och trakasserier prövas. Det är väldigt bra att det har gått till åtal.

Även Helle Klein välkomnar åtalet.
– NMR-aktivisten började ösa ut sina hatiska sms över mig i augusti 2018 och det var då vi polisanmälde. Sen valsade ärendet runt inom polisen och inget hände men till slut hamnade det rätt hos demokrati- och hatbrottsenheten. Jag blev förhörd. Men sen hände inget, hände inget, hände inget. Först i somras, nästan ett år efter så väcker åklagaren åtal. Det var mitt under Almedalsveckan då både jag och nazisten befann sig i Visby. Kändes sådär. Men samtidigt bra att åtal väcktes, säger Helle Klein.
På en månad fick hon 320 bilder från nazisten.
– De var fruktansvärt obehagliga. De kom mycket regelbundet, morgon, middag, kväll, varje dag. Jag är ju tyvärr van vid näthat men det är oftast anonymt och sker i kommentarsfält eller i sociala medier. Det här att få sms till sin telefon blir på ett annat sätt. Det kommer mycket närmre. När jag bad honom lägga av och meddelade att jag polisanmält honom svarade han bara: ”Jude!!!”
– Jag är glad att vi är fler som anmäler nazisternas hatverksamheter och att det blivit fler åtal och domar på senare tid. Det stör uppenbart NMR som idag är mycket försvagade och splittrade, säger Helle Klein.

Annons Annons

I polisförhören som Journalisten har tagit del av har den 55-årige mannen förnekat brott och vägrat svara på frågor.

Fler avsnitt
Fler videos