Gå direkt till textinnehållet

Facket vann lönestriden på Schibsted Media

Journalistklubben på bemanningsföretaget Schibsted Media vann lönestriden – arbetsgivaren skjuter till 6 710 kronor till potten. ”Nu hoppas jag att det här blir praxis”, säger Anna Flytström, journalistklubbens ordförande.

Journalisten berättade i oktober om lönestriden mellan klubben och arbetsgivaren på Schibsted Media. Lönerna för de bemanningsanställda som arbetar inne på Aftonbladet och Svenska Dagbladet är avsevärt lägre än lönerna för de som är anställda direkt av tidningarna. Eftersom lönepotterna därmed är lägre per person på bemanningsföretaget ökar löneskillnaderna för varje år.

– Vi krävde att arbetsgivaren skulle skjuta till extra pengar till potten för att förhindra att löneskillnaderna fortsatte att öka mellan bemanningsanställda och de anställda på Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Det har de nu gått med på, säger Anna Flytström, ordförande i journalistklubben på Schibsted Media.

– Det hjälper inte grundproblemet, som är de stora löneskillnaderna, men vi halkar åtminstone inte efter mer i år.

Annons Annons

Hur kom det sig att arbetsgivaren gav med sig?
– Vi vägrade släppa den här frågan. Vi tog upp den på möten, vi skickade mejl om det, och jag tror att de insåg att vi inte skulle ge oss. Vi har också fått hjälp av journalistklubbarna på Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Sedan tror jag att det kan ha bidragit att arbetsmiljöfrågorna blev aktuella på Aftonbladet under hösten.

Hur menar du då?
– Att skapa två grupper och ge den ena gruppen lägre lön är naturligtvis inte bra för arbetsklimatet. I samband med Metoo hamnade arbetsklimatet i fokus, och då var det naturligt att titta på det här också.

Ni vann striden, hur känns det?
– Jätteroligt förstås. Nu hoppas jag att det här blir tradition, en praxis i kommande löneförhandlingar.

Fler avsnitt
Fler videos