Gå direkt till textinnehållet

Facket på Sydsvenskan rasar

Sydsvenskan skrämmer flera anställda att ta avgångsvederlag trots att förhandlingen inte avslutats, uppger journalistklubben, som rasar mot arbetsgivarens agerande.

Sydsvenskans sparpaket som Journalisten har berättat om tidigare innebär att 80 tjänster ska bor, varav 35-40 på redaktionen.

Tidningen erbjuder nu de anställda avgångsvederlag om mellan två och sex månader beroende på ålder. Men ledningen har enligt journalistklubben också börjat pressa och skrämma flera personer.

– Det är helt oacceptabelt. Organisationsförslaget är inte förhandlat och vi har MBL i Sverige. Så länge det finns ett fack ska arbetsgivaren förhandla med oss, säger klubbordförande Karl G Jönsson.

Han berättar att klubben inför sparpaketet fått antydningar från tre olika chefspersoner om att Sydsvenskan kommer att försöka pressa personer att sluta med avgångsvederlag.

– Vi tog kontakt med arbetsgivaren för att försäkra oss om att man inte skulle börja pressa och skrämma personalen. Chefredaktör Daniel Sandström lovade att så inte skulle ske, nu gör man så här i alla fall, säger Karl G Jönsson.

Klubben rasar mot arbetsgivarens agerande.

– Arbetsgivaren frågar personer i 40-årsåldern om de verkligen kommer att orka arbeta vidare i den nya organisationen, nu när allting kommer att bli så tufft. Det är ju ett extremt underbetyg till det egna organisationsförslaget att det kommer att bli så jobbigt att normala personer inte kommer att klara av arbetet. Ingen ska behöva ta ett sådant samtal, och framför allt inte ensam, säger Karl G Jönsson.

Chefredaktör Daniel Sandström uttrycker förvåning över klubbens uppfattning:

– Jag känner inte till den bild som du presenterar. I förslaget försvinner ett antal tjänster och vi har tagit ett samtal med de personer som sitter på de tjänsterna i dag för att höra hur de ser på situationen och vad de skulle vilja göra i framtiden. Vi har varit mycket noga med att berätta att det handlar om ett förslag som ska förhandlas, säger Daniel Sandström.

Korrekturet ska enligt Sydsvenskans förslag försvinna, familjeredaktionen minskas kraftigt och redigeringen under dagtid ska samordnas till en enda dagredigeringsgrupp. Förslaget innebär också att man"osthyvlar" på alla avdelningar. Klubben har starka invändningar mot förslaget.

Stämningen på Sydsvenskan har påverkats negativt av sparpaketet.

– Det är en extremt dålig stämning på redaktionen och produktionen har svajat för att folk mår så dåligt, säger klubbordförande Karl G Jönsson.

Chefredaktör Daniel Sandström känner inte igen sig i beskrivningen:

– Stämningen är samlad. Jag har inte fått den här bilden av klubben. Det är märkligt att få den här typen av feedback via medierna, min dörr står öppen, säger Daniel Sandström.

Fler avsnitt
Fler videos