Gå direkt till textinnehållet

Få sommarvikariat indragna på grund av coronapandemin

Få semestervikariat har blivit inställda till följd av coronakrisen, visar Journalistens rundringning. ”Företagen resonerar klokt”, menar Tobias Hellström på Marieberg Media.

På Bonnierägda bemanningsföretaget Marieberg Media, med kundföretag som Expressen, DN, DI, HD/Sydsvenskan och TT, är verksamhetschef Tobias Hellström lättad över att man trots det stora annonstappet under coronakrisen kunnat tillsätta nästan lika många vikariat som planerat.

– Det fanns tidigt en oro om att kundföretagen skulle riva upp många sommarvikariat och klara sig med betydligt färre, och vi har fått många samtal från oroliga vikarier. Glädjande nog blev det i slutändan bara marginella förändringar, med några enstaka personer som fått sina vikariat kortade. Det är en lättnad, säger Tobias Hellström.

Han räknar med att behöva tillsätta ytterligare några ”fem i tolv”-vikariat under maj.

Annons Annons

– Jag tycker att våra kundföretag resonerar klokt. Visst är det superviktigt att spara för den långsiktiga överlevnaden, men att göra något drastiskt med sommarvikariaten vore bara att skjuta problemet framför sig.

Också Marie Göthlund på Mittmedia Kompetens har tillsatt lika många vikariat som planerat innan coronakrisen. Däremot märkte hon en andra våg av ansökningar i månadsskiftet mars-april.

– Det hände något då, personer som inte får jobba där de räknat med att få jobba hörde av sig till oss, säger Marie Göthlund.

Hon är glad över att Mittmediaägaren Bonnier News inte ändrat i vikarieintaget trots vårens kraftiga annonsras.

– Det är bra för alla att vi ska ha sommarvikarier i samma utsträckning som vanligt: för de anställda som är trötta efter våren, för företagen, för vikarierna.

Precis som tidigare år är det svårt att hitta erfarna redigerare. Likaså är det svårare att rekrytera vikarier till små orter i norra Mittmedia än till Norrtälje, Södertälje och Nynäshamn, konstaterar Marie Göthlund.

Gotaägda Smålandsposten i Växjö har inte heller minskat antalet vikariat på grund av pandemin och dess följdverkningar. Däremot vittnar personalredaktör Bitte Paulander om att hälften av de knappt 100 sökande är oanställningsbara.

– Många unga bryr sig inte om att ta körkort idag – och det behöver man ha för att jobba hos oss eftersom bevakningsområdet är så stort. Vi har också fått många ansökningar från nyanlända.

På NTM-ägda Öst Media, med sex tidningar i Östergötland och norra Småland, hade man redan innan coronakrisen arbetat fram en ny bemanningsmodell för sommaren tillsammans med fackklubbarna.

– Vi landade i att inte införa semesterperioder, utan har haft som mål att halva ordinarie personalstyrkan alltid ska vara i tjänst. På det sättet har vi reducerat antalet vikariat med en tredjedel utan att minska bemanningen. Det sänker vikariekostnaderna, men ger också bättre kontinuitet året runt, berättar Fredrik Lagerqvist, administrativ chef på Öst Media.

Antalet ansökningar till Öst Media har gått upp med en tiondel jämfört med i fjol, samtidigt som vikariaten blivit färre.

– De vikariat vi har, som bara är reporter- och webbredaktörstjänster, har varit relativt enkla att tillsätta. Väldigt många vill återkomma till oss, säger Fredrik Lagerqvist.

Förra året hade Öst Media svårt att hitta redigerare och sidplanerare. I sommar finns inga sådana vikariat, sedan tidningarna gått över till algoritmstyrd print, vilket Journalisten berättat om.

SVT Nyheter tar in sommarvikarier i ungefär samma omfattning som tidigare år, enligt HR-chefen Therese Östling Waller:

–  Hos oss är det främst inom riksnyheterna vi har intag, men vi tar även in sommarvikarier inom de lokala nyheterna. Utifrån situationen med corona behöver vi säkra bemanningen utan att kunna förutsäga frånvaro på samma sätt som andra somrar.

Coronakrisen har bara påverkat TV4s intag av sommarvikarier till nyhetsverksamheten högst marginellt, enligt nyhetschefen Fredrick Malmberg. Några få vikariat tillsätts inte när tillsvidareanställd personal från Sporten går in som nyhetsmedarbetare.

 

Något färre sommarvikariat i år

Företag                         Vikariat (förra året)            Sökande (förra året)

Mittmedia                      170 (190)                                 400 (400)
Smålandsposten             15 (18)                                < 100 (>100)
Öst Media                       43 (65)                                    145 (130)
TV4                                 28 (25)                                    257 (150)
Marieberg Media        >200 (200)                                   700 (700)
SVT                                13 (30)                                     750 (650)
Källa: Redaktionernas egna uppgifter.

Fler avsnitt
Fler videos