Gå direkt till textinnehållet

Expressens redaktion växer

Fler anställda på Expressens redaktion – det kan bli den paradoxala effekten av sparpaketet på 60 miljoner kronor i kombination med nysatsningar.

Antalet anställda journalister i Expressenbolaget kan komma att bli större efter att sparpaketet genomförts.

Som Journalisten tidigare rapporterat ska tidningen spara 60 miljoner kronor.

Lejonparten av besparingen kommer att ske på GT och Kvällsposten, där arbetsgivaren vill minska bemanningen med 18 respektive 19 tjänster. I stället ska en riksdesk på Expressen om 22–23 nyanställda personer sköta redigeringen av GT och Kvällsposten. Totaleffekten blir en personalminskning om cirka 14–15 personer.

– Vi är djupt oroliga över att man vill flytta redigeringen av GT och Kvällsposten till Stockholm. Vi befarar att det kommer att skada våra lokala editioner. Vi fortsätter att slåss för att redigeringen ska vara kvar i Göteborg och i Malmö, säger Olle Fors, ordförande i Expressens journalistklubb.

Men samtidigt håller Expressen på att rekrytera ny personal för satsningar på bland annat bilagor.

De senaste månaderna har ett tiotal personer fått nya fasta anställningar på Expressen. Och fler är på väg att anställas.

– Förhandlingar pågår just nu så jag kan inte uttala mig om hur många fler tjänster det kan bli, säger Olle Fors.

Medan sparpaketen på konkurrenten Aftonbladet handlar om att omfördela resurser från papperet till digitala medier, har Expressen de senaste åren snarare gått i andra riktningen. Olle Fors anser att de dystra prognoserna för papperstidningen kan komma på skam:

– Jag har inte gett upp hoppet om papperstidningen. Titta bara på trötta gamla Dagens Nyheter, som plötsligt har vaknat till liv och gör någonting så gammaldags som lokal journalistik i Stockholm, och det får genomslag direkt. De gör engagerad kvällstidningsjournalistik. DN har anställt duktiga journalister för att skriva engagerat om saker som är relevanta för läsarna. Det är en helt ny innovation! Jag kan bara gratulera kollegerna på DN, säger Olle Fors.

Fler avsnitt
Fler videos