Gå direkt till textinnehållet

Expressen bröt mot god sed

Pressens opinionsnämnd klandrar Expressen för en artikel den 13 april 2005 om en man, kallad ”Indianhövdingen”, som åtalats för sexövergrepp mot kvinnor.

Pressens opinionsnämnd klandrar Expressen för en artikel den 13 april 2005 om en man, kallad ”Indianhövdingen”, som åtalats för sexövergrepp mot kvinnor. Mannen påstod sig vara schaman och utförde ett slags behandlingar där beröring av könsorgan och andra sexuella handlingar ingick.

Mannens sambo sade att oralsex och samlag i sammanhanget kunde se ut som sexuella handlingar men inte var det. Hon hade själv gått igenom behandlingen och hade belägg för att den fungerade. En pixlad bild på den åtalade och hans familj publicerades.

Sambon anmälde Expressen till Allmänhetens pressombudsman, PO. Hon förnekade de uttalanden som tillskrevs henne och uppgav att hon blivit kontaktad av personer som identifierat henne med hjälp av bilden som tidigare publicerats som födelseannons i lokaltidningar.

Annons Annons

PO konstaterar att åtalet mot mannen har allmänintresse, men att det inte omfattar den övriga familjens privatliv. PO konstaterar också att anmälaren och hennes son utpekats för en inte obetydlig krets av läsare med hjälp av de publicerade bilderna. Han anser att kombinationen med integrationskänsliga uppgifter i texten och bilderna tillfogat anmälaren och hennes minderårige son en oacceptabel publicitetsskada och att Expressen bör klandras för publiceringen. Opinionsnämnden slår också fast att Expressen brutit mot god publicistisk sed.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos