Gå direkt till textinnehållet

Europarådets medierapportör sågar EU-rapport

Europarådets medierapportör, moderaten Mats Johansson, är skarpt kritisk mot innehållet i EUs rapport om pressfrihet och pluralism i Europa som presenterades i januari.

Mats Johansson kritiserar rapporten i en debattartikel i Medievärlden i dag. Han sågar särskilt rekommendationen att alla EU-länder ska tvingas införa statliga medieråd med befogenheter att ingripa mot medierna för att försvara deras frihet. En motsägelse konstaterar han.

Enligt Mats Johansson är själva utgångspunkten fel i grunden: att utrusta politiska organ utanför domstolssystemet med domstolsliknande befogenheter som att kunna döma ut böter, kräva rättelser och besluta om att dra in ”journalistisk status”.

”Tanken svindlar; att den svenska mediefriheten, reglerad i två grundlagar och främst tillämpad via självsanerande organ, skulle ersättas av någon slags europeisk norm, påverkad av för oss främmande rättstraditioner och erfarenheter från bland annat tidigare diktaturer i syd och öst. Tack, men nej tack.”,skriver Johansson i sin debattartikel.

Fler avsnitt
Fler videos