Gå direkt till textinnehållet

”Ett steg i fel riktning”

Det är positivt att regeringen tydligt tar ställning för att public service-bolagen ska fortsätta ge publiken ett brett utbud, men förhandsprövningen är ett steg i fel riktning. Det menar Journalistförbundet.

De nya villkoren för public service-bolagen presenterades på måndagseftermiddagen som Journalisten skrev om tidigare idag

Journalistförbundet menar att det är bra med ökad lokal bevakning och får medhåll av SR-klubben.

– Journalistförbundet står bakom förslaget att ge SR och SVT i uppdrag att utöka nyhetsbevakning av svagt bevakade områden. Vi vet samtidigt att lokaljournalistik kostar pengar och vi är tveksamma till de resurser som regeringen nu skjuter till kommer att räcka, säger Johanna Lindblad Ahl, ordförande för journalistklubben vid Sveriges Radio i ett pressmeddelande. 

Annons Annons

Däremot motsätter sig förbundet delar av den uppdaterade förhandsprövningen i förslaget. Framför allt att det nu blir möjligt för andra aktörer än bolagen själva att anmäla tjänster till prövning.

– Det är ett steg mot statlig styrning och det är djupt olyckligt att vidta sådana mått för den som vill värna public services publicistiska oberoende. Den del av branschen som är i kris räddas inte av en sådan prövning, säger Hanna Nyberg, ordförande för journalistklubben vid SVT, i samma pressmeddelande.

Journalistförbundet påpekade redan i sitt remissvar att det bör finnas möjlighet för bolagen att överklaga beslut om att inte tillåta en ny tjänst. Som kulturministern konstaterade på presskonferensen finns det i dagsläget ingen lösning på det problemet, skriver förbundet i pressmeddelandet.

Enligt Journalistförbundet bör regeringen avvakta med att införa en ny reglering tills frågan om rätten att överklaga är löst.

Regeringen föreslår även att det ska införas ett uttryckligt krav i sändningstillstånden som tvingar SR och SVT att i sin lokala nyhetsbevakning ta hänsyn till kommersiella mediers konkurrensförutsättningar.

– Journalistförbundet har många medlemmar som jobbar på lokala tidningsredaktioner och som möter konkurrensen från SR och SVT varje dag. Vi vet att det är en ständigt närvarande fråga, men jag tror ändå inte på regeringens förslag om att ta fram piskan i detta fall, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet och fortsätter:

– Det krav som regeringen nu vill införa är ett stort ingrepp i public service-bolagens självbestämmande. Det finns en stor medvetenhet om problemet inom public service och Journalistförbundet hade mycket hellre sett en ökad dialog för att komma till rätta med problemen som de kommersiella aktörerna upplever, säger Ulrika Hyllert.

Fler avsnitt
Fler videos