Gå direkt till textinnehållet

Etiopiska journalister flyr landet

Etiopiska myndigheter drar åt snaran kring landets fria press.  Flera journalister berättar att de har hotats av säkerhetstjänsten, och många av dem har valt att fly landet. Satirikern Abebe Tolla är den senaste i raden. 24 personer har åtalats för terrorism i Etiopien de senaste månaderna.

79 etiopiska journalister har nu flytt landet av rädsla för att gripas och åtalas. Satirikern och journalisten Abebe Tolla som arbetat för tidningarna Feteh och Awramba Times valde i veckan att lämna Etiopien, rapporterar Committee to Protect Journalists (CPJ) och Voice of Africa.

Han berättar i en intervju för den etiopiska exilredaktionen Addis Neger Online att han hotats med fängelse av säkerhetsagenter, som ville att han skulle bli informatör på endagarstidningen Feteh. Han säger till Addis Neger att han inte ens hade tid att ta farväl av sin familj.

De senaste månaderna har 24 personer formellt åtalats för terrorism. Bland dem finns journalister, bloggare och oppositionspolitiker. De svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye finns bland dem.

Men 16 av dem som har åtalats hade redan flytt landet innan de kunde gripas, rapporterar Voice of Africa

En av de gripna uppger via sin advokat att han har blivit torterad i fängelset.

 

Fler avsnitt
Fler videos