Gå direkt till textinnehållet

Etiopiensvenskarnas frigivning kan hotas

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi är sjuk och vårdas på sjukhus, enligt diplomatkällor. Det gör läget osäkrare för de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, befarar etiopienexperten Kjetil Tronvoll.

Uppgifterna om Meles Zenawis tillstånd är osäkra, men enligt flera diplomatkällor ska han vara i "kritiskt tillstånd", skriver TT-AFP. Etiopiens regering hävdar att han kommer att bli återställd.

"Det tyder på att något är på gång, men det är svårt att avgöra hur allvarligt det är", säger Kjetil Tronvoll till Expressen.se.

Kjetil Tronvoll, expert på etiopisk lagstiftning, befarar att det kan bli en turbulent tid i Etiopien om Meles Zenawi avlider eller avgår. Martin Schibbye och Johan Persson kan få vänta längre på ett beslut om benådning om det uppstår en intern maktkamp i landet.

Annons Annons

"Det här kan komplicera situationen, eftersom det uppstår ett maktvakuum innan en ny premiärminister är vald. Då prioriteras inte Martin och Johans sak. I övergångar kan det dröja länge innan man har en permanent ersättare", säger han.

 

Fler avsnitt
Fler videos