Gå direkt till textinnehållet

ETC ska återbetala 8,4 miljoner i presstöd

Presstödsnämnden kräver tre av ETCs tidningar på totalt 8,4 miljoner kronor, eftersom de har beviljats för högt presstöd. En granskning visar att antalet abonnemang som ETC uppgett till nämnden inte gick att matcha mot individuella beställningar och betalningar. ETCs grundare Johan Ehrenberg anser att beslutet är felaktigt. UPPDATERAD.

Presstödsnämndens beslut rör ETCs lokaltidningar i Umeå och Jönköping som båda är nedlagda, samt Dagens ETC. Enligt nämnden har ETC redovisat för höga abonnemangssiffror till nämnden och har därför fått för högt presstöd 2016 och 2017. De två lokaltidningarna skulle inte ha varit berättigade till något presstöd alls under perioderna, enligt nämnden.

Enligt ETC Förlag beror skillnaden på att TS Mediefakta, som granskat upplagesiffrorna, nu enbart räknar individuellt betalda prenumerationer och inte prenumerationer via annan betalare eller försäljningsbolag, vilket påverkat den abonnerade upplagan drastiskt. ”För ETC lokaltidning Jönköping handlar det i huvudsak om gåvoprenumerationer från medlemmar i tidningarnas medlemsföreningar”, uppger ETC.

För att ingå i den presstödsgrundande upplagan ska ett abonnemang vara individuellt beställt och betalt.

Johan Ehrenberg, ETCs grundare, skriver i ett mejl till Journalisten att beslutet inte kommer att påverka Dagens ETC långsiktigt:

”Beslutet från nämnden är felaktigt och bygger på en felaktig tolkning av reglerna. Men eftersom beslutet inte får överklagas kan vi inte göra något åt det. Dagens ETC har i dag ett presstöd långt under den verkliga upplagan och kommer i årets revision visa den dubbla presstödsgrundade upplagan mot det beslut nämnden tagit. Beslutet kommer därför inte långsiktigt påverka Dagens ETC som fortfarande växer och faktiskt i senaste Orvesto mätningen var enda dagstidningen som höjde sin räckvidd. (+22 procent). Återbetalningskravet innebär nu ett temporärt minskat presstöd, men vi fortsätter arbetet som vanligt”, skriver Johan Ehrenberg i mejlet.

Fler videos
Fler avsnitt