Gå direkt till textinnehållet

Erfarna krigskorrespondenter vittnar i Etiopien

I morgon återupptas rättegången mot de två fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien. Två erfarna internationella krigskorrespondenter kommer att vittna till svenskarnas fördel.

Det är en brittisk och en amerikansk journalist som kommer att vittna, uppger Sveriges Radio Ekot.

"Vi har genom olika kontakter kunnat nå fram till anglosaxiska journalister, krigskorrespondenter, som man från försvarets sida vill ska kunna beskriva sättet att arbeta som journalist", säger Jens Odlander, Sveriges ambassadör i Etiopien, till Ekot. Enligt Odlander var ett tiotal korrespondenter intresserade av att resa till Etiopien och vittna.

Som Journalisten tidigare berättat ska även filters chefredaktör Mattias Göransson och Magnus Laupa från Kontinent vittna under rättegången.

Dagens Nyheter rapporterar om nya uppgifter om förfalskade bevis i rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson. De två fängslade journalisterna hävdar att de inte sett de två medåtalade gerillasoldaterna förrän vid den rekonstruktion som hölls efter att svenskarna gripits.

"Martin och Johan säger mycket bestämt till mig att de aldrig har sett killarna förut. Inte i något skede under resan har de träffat de här två personerna. De dök upp dagen efter gripandet", säger Schibbyes och Perssons svenske advokat Thomas Olsson till Dagens Nyheter.

De två gerillasoldaterna har redan dömts till 17 års fängelse för terrorbrott.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos