Gå direkt till textinnehållet

En låda full av oskrivna hemligheter

En liten låda på en hylla i National Archives i USA och en stor portion nyfikenhet hos Christoph Andersson blev början till ett journalistiskt gräv om svenska kvinnor som gifte sig med tyska SS-män med uppgiften att föda ariska barn till Adolf Hitlers rike.

I boken Svenska SS-fruar med uppdrag att föda ariska barn skriver Christoph Andersson den inte tidigare berättade historien om några av de svenska kvinnor som förälskat sig i SS-män och som fick genomgå gedigna undersökningar hos Heinrich Himmlers rasmyndighet RuSHA (Rasse- und Siedlungshauptamt) innan de fick tillstånd att gifta sig.

Det var RuSHAs register över omkring 218 500 kvinnor som fanns på mikrofische-film i den lilla lådan.

– Jag hade fått ett stipendium och var egentligen i arkivet för att forska om Sverige och kalla kriget, berättar Christoph Andersson på Zoom-länk. Men det är rätt tröttande att sitta i ett arkiv under flera dagars tid, så man behöver lite paus ibland. Då hittade jag lådan.

Annons Annons

Christoph Andersson beslöt sig för att titta närmare på innehållet, och redan under bokstaven A hittade han tre svenska kvinnor, från Tjörnarp, Malmö och Ystad. Han bestämde sig för att nosa vidare i dokumenten.

I boken berättar han fyra kvinnors historia och tar i korthet upp arton andra fall där det varit svårare att hitta källmaterial.

För att få gifta sig var kvinnorna tvungna att svara på ett  frågeformulär, skicka in sin stamtavla långt tillbaka i tiden och ett rekommendationsbrev, bifoga en livsberättelse och foton på sig själva och genomgå en hälso- och gynekologisk undersökning. Deras män fick genomgå liknande undersökningar. Allt dokumenterades av RuSHA och om de befanns friska, helt ariska och nationalsocialistiska så kunde paren få tillstånd att gifta sig. Kvinnorna måste också avsäga sig sitt svenska medborgarskap.

Christoph Andersson har ägnat flera år åt att söka kvinnornas historia. Samtidigt med researcharbetet har han fått fatt i sin egen familjs hemligheter, om sin morfars engagemang i SA (Sturmabteilung) under kriget och om mammans faster Lotte som var övertygad nationalsocialist och födde ett barn till ”sin älskade Führer”.

”Frågan är om jag skulle ha kunnat skriva den här boken om svenska SS-fruar utan att själv ha någon koppling till kriget och till känslorna av skam och skuld”, skriver Christoph Andersson i bokens efterord.

Han drar också paralleller från SS-fruarna till de unga svenska kvinnor som rest till Islamska staten i Mellanöstern för att föda barn för IS räkning.

– Att det föds många barn är viktigt för IS. Och liksom i nazihistorien så är det också viktigt att kvinnorna gifter om sig, när deras män dör för att barnafödandet ska kunna fortsätta. Det känns som om IS nästintill plagierat nazisystemet och RuSHAs verksamhet.

Fler avsnitt
Fler videos