Gå direkt till textinnehållet

En chefredaktör ingen nyhet för DN

Den stora chefsturbulensen och omorganisationen på Dagens Nyheter och Expressen som meddelades i förra veckan innebär både en nyordning och en återgång till tidigare modeller för Bonniers dagstidningar.

Den stora chefsturbulensen och omorganisationen på Dagens Nyheter och Expressen som meddelades i förra veckan innebär både en nyordning och en återgång till tidigare modeller för Bonniers dagstidningar.

Joachim Berner lämnar posten som chefredaktör och VD på Dagens Nyheter för att efterträda Staffan Thorsell som chefredaktör på Expressen. Thorsell flyttar till USA och blir korrespondent för Expressen.

DNs tidigare politiske chefredaktör Hans Bergström återvänder i stället från en forskartillvaro i USA. Bergström blir nu ensam chefredaktör för DNs samtliga avdelningar.

DNs vice VD Fredrik Åkerman tar steget upp till VD efter Berner.

Ny politisk redaktör blir Niklas Ekdal som ersätter den nyligen avgångne politiske chefredaktören Anders Johnson.

Bonniers passar också på att göra en administrativ förändring som innebär att affärsområdet Bonnier Morgontidningar (där förutom DN även skånska tidningar ingår) förs ihop med Expressen. Namnet på det nya affärsområdet blir Bonnier Dagstidningar.

– Vi är nöjda med att man nu avskaffat modellen med en chefredaktör som samtidigt är VD som vi varit emot, säger Johannes Åman, ordförande i DNs journalistklubb.

Han ser en möjlig fördel med att chefredaktören inte är chef för någon enskild avdelning. Det gör att allmänna redaktionen, politiska redaktionen och kulturredaktionen uppfattas som likställda.

Det finns dock undringar om vad det kan komma att betyda att Hans Bergström tidigare varit politisk chefredaktör.

De anställda fick inte säga sitt

På en punkt är klubben klart kritisk mot styrelsens och ledningens agerande: ägarna försökte aldrig ta reda på de anställdas inställning till planerna, vilket hade kunnat ske via klubbarna eller på annat sätt. Först kvällen före styrelsemötet informerades personalens styrelserepresentanter, däribland Johannes Åman.

Staffan Sundin, medieforskare knuten till Nordicom i Göteborg, gav 1996 ut en avhandling om mediekoncernen Bonniers framväxt. Sundin ser de senaste förändringarna inom koncernen i ett historiskt perspektiv:

– Systemet med en ensam chefredaktör och en VD uppfattas som en återgång till det normala, men DN har faktiskt bara tillämpat systemet under 31 av sina 137 år, senast under Herbert Tingstens tid som chefredaktör 1946-1959.

Joachim Berners dubbelroll som chefredaktör och VD kan med lika stort fog kallas det normala på DN. Samma dubbelkommando rådde på tidningen 1922-1946 under Sten Dehlgren och var det vanliga under äldre tider.

När Tingsten avgick infördes 1960 delat chefredaktörskap. Sven-Erik Larsson och Olof Lagercrantz hade identiska kontrakt, men efter svåra konflikter fick Larsson ta hand om politiken och Lagercrantz om kulturen.

1975 inleddes DNs trechefssystem då redaktionschefen Hans-Ingvar Johnsson även fick titeln chefredaktör. Modellen med trippelstyre varade ända till dess att kulturchefen Arne Ruth avgick som chefredaktör.

Viktigt med en ensam stark chefredaktör för Bonniers

– Inom familjen Bonnier har funnits en önskan om en ensam stark chefredaktör för hela tidningen. För familjen är det också viktigt att DN företräds av framstående publicister av Tingstens och Lagercrantz sort, säger Staffan Sundin.

Hans Bergström kan uppfattas motsvara kraven, och få en roll som liknar den som Mats Svegfors hade på Svenska Dagbladet och Bo Strömstedt på Expressen.

Staffan Sundin anser att mycket talar för att Bonniers redan när Anders Mellbourn avgick som chefredaktör började förbereda en övergång till en ensam publicist som chefredaktör. Joachim Berner som då blev redaktionschef var knappast denne tilltänkte publicist. Men med redaktionens stöd fick han efter en tid chefredaktörs ställning. Han blev så småningom även VD.

När Arne Ruth avgick öppnade sig en ny möjlighet för ägarna. Ingrid Elam blev kulturchef, men utan chefredaktörs ställning.

Marken tycktes jämnad för Hans Bergström att bli den sorts chefredaktör som Bonniers ville ha. Men han valde att avgå och efterträddes som politisk chefredaktör av Anders Johnson. Denne lämnade sen i sin tur jobbet efter bara ett halvår.

Tillbaka till den gamla Mariebergsmodellen

Den senaste turen med Joachim Berner som ny chefredaktör på Expressen gör att Bonniers nu till slut får Hans Bergström som ensam chefredaktör.

Staffan Sundin känner igen greppet att sammanföra Bonniers dagstidningar i en enda grupp.

– Nu går man tillbaka till den gamla Mariebergsmodellen med samtliga dagstidningar under samma hatt. DN och Expressen har nästan alltid ingått i samma bolag, men alltid varit mycket måna om sin självständighet, varför jag inte tror att det under de närmsta åren kommer att bli någon form av redaktionell samverkan. Tidningarna har var sin styrelse och det finns hos familjen Bonnier en mycket stark tradition av respekt för tidningarna som medlemmarna i familjen ärvt från fäder och förfäder.

hl@sjf.se

Annons
Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.