Gå direkt till textinnehållet

En av Syriens mest kända journalister mördad

Raed Fares, en av Syriens mest kända journalister och aktivister, mördades i fredags tillsammans med fotografen Hamoud al-Jnaid. Fares mottog flera dödshot från islamister och överlevde ett IS-attentat för fyra år sedan.

Raed Fares grundade Radio Fresh 2013 och har sedan kriget i Syrien inleddes 2011 varit en aktiv motståndare till såväl Assadregimen som IS och al Nusra-fronten.

I fredags dödades han och kollegan, fotografen Hamoud al-Jnaid, när de befann sig i en bil i Kafranbel i Idlibprovinsen i Syrien, rapporterar Guardian.

Enligt Committee to Protect Journalists (CPJ), som intervjuat en överlevande journalist som befann sig i baksätet i bilen, öppnade flera personer eld från en silverfärgad skåpbil som körde upp bredvid dem. Mördarna flydde sedan från platsen. Enligt den överlevande journalisten, som undkom utan skador, ska Radio Fresh ha fått flera hot från al Nusra-fronten de senaste månaderna.

I januari 2014 blev Raed Fares skjuten av IS-terrorister, men överlevde, något han berättade om för New York Times senare samma år.

Syrien är ett av världens farligaste länder att verka i för journalister. Sedan kriget startade för sju år sedan har 124 journalister dödats i landet.

Fler avsnitt
Fler videos