Gå direkt till textinnehållet

Ekot ser över sin lunchsändning

Samtidigt som Johannes Ekmans söndagskrönikor försvinner ser Ekot över hela sin lunchsändning. Det säger nytillträdda Ekochefen Anne Lagercrantz.

– Det här är två parallella processer och har ingenting att göra med att Johannes Ekman slutar. Vi har fått en beställning av kanalchefen Cecilia Bodström att se över lunchutbudet, säger Anne Lagercrantz, som tillträdde som Ekochef så sent som i förra veckan.

Bland annat funderar redaktionsledningen nu på om krönikan ska ligga så sent på dygnet som till lunch. Och ska bara tidningar vara med i åsiktssvepet som lunchkrönikan ger?

– Det finns många goda idéer. Krönikan är ett fint utrymme med många lyssnare, det är viktigt att det blir bra, säger Anne Lagercrantz.

Vad vill du i övrigt göra med Ekot?

– Som ny chef har jag massor med frågor – varför ser det ut som det gör? Jag kommer in med nya ögon på en väl etablerad och fungerande verksamhet. 

Och konkret?

– Jag vill förankra idéerna på redaktionen först.

Anne Lagercrantz säger att det känns "fantastiskt" att vara chef på Ekot.

– Det finns en otrolig kompetens och trevlig personal. Jag har blivit överraskad av heterogeniteten, jag trodde det skulle vara homogenare vad gäller både ålder och erfarenhet.

Största utmaningen?

– För både Ekot och radion är det hur vi förvaltar vi de trogna lyssnarna vi har och samtidigt lockar nya. Det är inte lika självklart i dag att unga lär sig lyssna på radio.

Och hur gör man det?

– Jag tror vi måste vara tydliga med att lyfa fram och satsa på det vi är bra på. Den unika trovärdigheten, utrikesbevakningen, de erfarna medarbetarna och egna nyheterna.

Fler avsnitt
Fler videos