Gå direkt till textinnehållet

”Ekeroth-domen bekymmersam för hela mediebranschen”

Tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth har rätt till ersättning från SVT för den så kallade järnrörsfilmen. En stor besvikelse, säger SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz.

Journalisten har i flera artiklar rapporterat om den välkända mobilfilmen, filmad av Kenth Ekeroth själv, som visar tre Sverigedemokrater som ses gå runt med metallrör i samband med ett bråk i centrala Stockholm.

Högsta domstolen, HD, har kommit fram till att informationsintresset inte kan utsläcka den rätt till ersättning för SVTs användning som filmaren har enligt upphovsrättslagen, skriver SVT Kulturnyheterna.

Ekeroth har flera gånger tidigare krävt ersättning för publiceringarna och i flera fall vunnit mot medier som publicerat bilder och klipp ur filmen.

Annons Annons

Kent Ekeroth skriver till Kulturnyheterna att han är lättad över domen.

”I både Patent- och marknadsöverdomstolen och Högsta domstolen visade det sig att rättvisan ändå inte helt försvunnit från Sverige, vilket så klart är oerhört positivt” skriver han.

SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz är förvånad över domen och menar att det här var en nyhetshändelse som skakade Sverige.

– Det här är en stor besvikelse. Det är bekymmersamt för hela mediebranschen. Domstolen menar att vi hade behövt fråga om lov för att använda filmen men vi vet ju att vi aldrig skulle ha fått lov, säger Anne Lagercrantz, säger hon.

Fler avsnitt
Fler videos