Gå direkt till textinnehållet

Ekendistriktet protesterar mot Djurens Rätt

Journalistförbundets Ekendistrikt protesterar mot att Tidningen Djurens Rätt ska läggas ut på entreprenad. I ett uttalande kallas beslutet för "ogrundat och oroväckande".

Som Journalisten kunde berätta på tisdagen har Djurens Rätts förbundsstyrelse beslutat att medlemstidningen ska läggas ut på entreprenad. (Läs mer om det här.)

Journalisterna på redaktionen blir av med sina jobb, och såväl de lokala fackliga organisationerna som anställda på förbundet och läsare har vädjat till styrelsen att ompröva beslutet.

Nu går även Journalistförbundets Ekendistrikt ut i ett öppet brev till Djurens Rätts förbundsstyrelse till stöd för de anställda journalisterna på redaktionen. Bland annat skriver Ekendistriktet i brevet:

"Kritiskt granskande journalistik kräver trygga journalister. Beslutet att lägga ut Nordens största tidning om djurrätt på entreprenad är ogrundat och oroväckande. Det finns en risk för att en entreprenör undviker att publicera material som kan reta förbundets ledning, för att inte riskera att förlora uppdraget."

Distriktets ordförande Sofia Andersson uppmanar Djurens Rätt att fortsätta att ge ut tidningen i egen regi, med journalistik av anställda journalister.

Ekendistriket består av journalistklubbar på tidningar som ges ut av intresseorganisationer och ideella föreningar.

Fler avsnitt
Fler videos