Egmont vägrar backa från kraven

4 november, 2016

"Fulavtal" (Uppdaterad) Egmont har krävt att frilansande medarbetare ska underteckna ett nytt avtal där man bland annat ger upp all upphovsrätt på alla plattformar för att få fortsätta arbeta för företaget. Trots förhandlingar vägrar Egmont backa från kraven, och nu uppmanar Journalistförbundet sina medlemmar att inte skriva under avtalet.

I slutet av september kunde Journalisten berätta att Egmont börjat skicka ut ett så kallat "fulavtal" där frilansarna ger upp all upphovsrätt på alla plattformar, även sådana som ännu inte existerar, för all framtid, utan någon extra kompensation. Frilansmaterial ska också kunna användas i marknadsföringssyfte utan extra ersättning.

Den senaste förhandlingen mellan förlaget och frilansarnas organisationer, där Journalistförbundet ingår, ägde rum för tio dagar sedan och Egmont vägrar fortfarande att genomföra några ändringar. Som avtalet är utformat nu avråder förbundet frilansarna från att skriva på.

- Förlaget håller fast vid principen att de inte vill betala för återanvändning, grundprincipen är ju rätten till ersättning som även andra förlag som Allers till slut har accepterat. Men där säger Egmont nej, säger Olle Wilöf, upphovsrättjurist på Journalistförbundet.

Blir det fler förhandlingar?

- Någon form av kontakt utgår jag från att det blir, men på vilket sätt är svårt att säga, säger Olle Wilöf.

Förbundets upphovsrättsjurist menar också att det fortfarande finns titlar och redaktörer inom Egmont som är villiga att acceptera andra typer av avtal, så han uppmana alla frilansar som får avtalet att kontakta sin titel och redaktör i ärendet.

Johan Taubert är förlagsdirektör på svenska Egmont. Han menar att de inte är villiga att backa från kravet att frilansar ger upp all upphovsrätt vid vidarepublicering. 

- Nej, det är vi inte. Vi vill ha rätt att använda materialet i alla kanaler och det är nyckeln skulle jag säga för att vi ska kunna ha en fortsatt verksamhet som bär sig, säger Taubert.

Är ni villiga att ens fortsätta förhandla med frilansarnas organisationer?

- Nej, vi har träffat Olle Wilöf och hans motsvarighet på Svenska fotografers förbund vid ett par tilfällen, det var inga regelmässiga förhandlingar eftersom de skedde efter vi skickat ut avtalen. Men det finss inga fler möten inplanerade.

Tror du ni kommer tappa frilansar på detta?

- Ja, det tror jag. Vilket innebär att de som är kvar sannolikt får fler uppdrag. Vårt nätverk av frilansar kommer att förändras.

"Fulavtal"

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies