FOTO: Tor Johnsson

Efter missen – SR skänker bort säkerhetsutbildningar

16 april, 2018

En rejäl planeringsmiss på Sveriges Radio har lett till att det finns 30 lediga platser på en säkerhetsutbildning för journalister i veckan. SRs säkerhetsavdelning skänker nu bort utbildningarna gratis.

Strax före jul bokade SRs säkerhetsavdelning in en SR-redaktion för en heldagsutbildning i säkerhet i yttre tjänst, med fokus på valet, Almedalen och 1 maj.

Utbildningsdatumen är onsdagen den 18 april för ena halvan av redaktionen samt torsdagen den 19 april för andra halvan och utbildningarna hålls i Skövde. Men en miss i kommunikationen ledde till att redaktionen aldrig satte av dagarna i kalendern, och nu står plötsligt 30 utbildningsplatser tomma, tio på onsdag och 20 på torsdag.

– Vi har köpt in utbildningen via en leverantör, allt är betalt och nu står vi med tomma platser. Det är väldigt tråkigt, säger Elisabeth Wall, säkerhetssamordnare för personsäkerhet på Sveriges Radio.

Varje utbildningsplats kostar normalt drygt 6 000 kronor. Nu försöker SRs säkerhetsavdelning fylla platserna genom att bjuda in journalister utanför SR, gratis.

– Det vore synd om vi måste ställa in. Nu hoppas vi att kunna fylla onsdagen i första hand, och finns det stort intresse så kanske vi kan hålla utbildningen på torsdagen också. Det enda kravet är att man kan ta sig till Skövde. Jag hoppas att till exempel mindre redaktioner, frilansar och ledarskribenter ska vara intresserade och höra av sig till mig, säger Elisabeth Wall.

Vad är det för sorts utbildning?
– Det handlar om säkerhetsperspektiv avseende hot och våld när man ska ut i fältet, vad man kan förvänta sig på plats, hur man ska bete sig, och hur man kan förbereda sig. Det är en nationell utbildning i säkerhet för journalister i yttre tjänst, med särskilt fokus på valet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies