Gå direkt till textinnehållet

EFJ: Regeringen måste agera kraftfullt mot Etiopien

Arne König, ordförande i Europeiska journalistfederationen EFJ, anser att stort ansvar vilar på den svenska regeringen att få hem de nu terroråtalade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson från Etiopien.

– Den tysta diplomatin fungerar inte. Regeringen måste agera öppet och kraftfullt mot Etiopien, säger Arne König.

– Om inte regeringen agerar kan det sluta med att man har tre svenska journalister fängslade i Afrika. Sverige är ett litet land och om man inte tar för sig på den internationella arenan kommer man att hamna på efterkälken. Det går inte att påverka genom att bara hålla bilaterala samtal.

Den tredje fängslade journalisten är Dawit Isaak som suttit tio år i eritreanskt fängelse utan åtal och utan rättegång.

Arne König kommer under eftermiddagen i dag, torsdag, ta kontakt med Internationella journalistfederationens regionchef för Afrika, Gabriel Ayite Baglo, för att diskutera möjliga insatser för att påverka den etiopiska regeringen.

– Martin och Johan är inga terrorister, de är journalister som befann sig i Etiopien å yrkets vägnar.

– Etiopien och Eritrea är välkända för sina brister i mänskliga rättigheter och förföljelse av journalister. Den här utvecklingen vi ser nu är förmodligen ett uttryck för en vilja hos den etiopiska regeringen att skrämma andra journalister att komma till landet, säger Arne König.

Han tror ändå att förutsättningarna för Martin Schibbye och Johan Persson är något bättre än de varit för Dawit Isaak.

– Det finns åtminstone någon form av rättsprocess med åtal och prövning inför domstol i Etiopien. Dawit Isaak har stått helt utan rättsäkerhet. Så jag har lite större förhoppningar för Martin och Johan än jag har för Dawit, säger Arne König.

På onsdagen blev det känt att de i Etiopien fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson åtalas för terrorbrott. Läs mer här.

Fler avsnitt
Fler videos