Gå direkt till textinnehållet

Hon pekas ut med namn för att ha ”knarkfabrik” hemma – sågar publiceringen

I en artikel på Expressen namnges frilansen Josephine Freje som SR-reportern med en knarkfabrik hemma. Freje, som inte är misstänkt för något brott, är mycket kritisk till publiceringen och får stöd av tunga namn som juridikprofessor Mårten Schultz. Samtidigt har hennes man MO-anmält publiceringen. Expressens chefredaktör slår tillbaka mot kritiken.

Under måndagen publicerade Expressen en artikel där rubriken berättade att en SR-reporter haft en misstänkt knarkodling hemma som hittats av polisen. I originalrubriken kallar man det ”knarkfabrik”, det ändrades senare till ”odling”.

I originalpubliceringen var frilansen Josephine Freje inte namngiven, men efter att hon själv valt att gå ut med namn så publicerade Expressen namn och bild.  

”Samtidigt som hon publicerade en stor granskning för Sveriges Radio bodde journalisten Josephine Freje i ett hus där en misstänkt knarkfabrik drevs av hennes man i källaren, står det i ingressen.

Annons Annons

Tidningen berättar också att Freje har polisförhörts och förekommit som misstänkt i utredningen, men åtalas inte.

Josephine Freje, som bland annat har jobbat som korrespondent och grävreporter för Expressen, programledare för SVT Plus, och reporter i flera SR-program, är även flerfaldigt prisbelönt som frilans.

Hon berättar för Journalisten att hennes man har en kronisk sjukdom, hon visste att han använde cannabis för att lindra smärtan.

Freje betonar att hon har lämnat kissprov som var negativt, och inte misstänks för något brott.

– Min man mår väldigt dåligt, han är en helt vanlig människa som inte är van vid att vara offentlig, och är det riktiga offret här. Han har en kronisk sjukdom och har nu fått samma ämnen utskrivna av en överläkare på Sahlgrenska, säger hon.

Men framför allt är Josephine Freje kritisk till Expressens publicering som kon kallar ”tunn”.

Hon menar att SR-vinkeln enbart kommer till för att den kan kopplas till den pågående förtroendekrisen på SR, med Ekotreporten som hade en relation med en känd islamist. 

– Det som stör mig med vinkeln och rubriken är att de kallar mig för en ”SR-reporter”. Jag har aldrig varit anställd på SR, 2020 när det hände gjorde jag ett program via produktionsbolaget Tredje Statsmakten som publicerades av SR. Hade Expressen inte hittat den vinkeln hade man förmodligen aldrig publicerat det här, säger Josephine.

– Jag är mer Expressen-reporter än nåt annat, eftersom jag jobbade i två år för dem. Det är det längsta kontrakt jag haft med en arbetsgivare. 

Josephine Freje. Foto: Tor Johnsson.

Det var i december som polisen åkte till huset för att kontrollera ett larm och upptäckte odlingen.

I artikeln skriver Expressen att enligt misstankarna har mannen olovligen framställt 355,14 gram cannabis mellan 1 augusti och 6 december 2020.

Under 2020 medverkade Freje i ett program för SR, som levererades av Tredje Statsmakten i juli och sändes i augusti.

– Det är den kopplingen Expressen har när det gäller att jag jobbade för SR under den perioden jag var misstänkt. Eftersom polisen skriver i förundersökningen att man misstänker att odlingen funnits där i augusti, det är en väldigt svag koppling, säger hon.

Enligt Josephine berättade hon direkt för sin arbetsgivare Tredje Statsmakten om vad som hade hänt, som tog saken vidare till SR.

Något som bekräftas av Lars Truedsson på Tredje Statsmakten.

– Vi pausade arbetet för att hon var misstänkt för ett brott, men sen är hon inte längre det och då ser jag inget hinder för att hon skulle kunna jobba med saker som inte är relaterade till den brottslighet som hennes man är misstänkt för, säger Lars Truedsson.

Att Josephine själv valde att gå ut med sitt namn under måndagskvällen motiverar hon med att hon inte hade något val, eftersom Expressen hade varit så detaljerade i sin beskrivning av ärendet.

– Jag blev kontaktad av allt från gamla barndomsvänner till kollegor som alla fattade. Sen gick alternativmedier ut med mitt namn och en rad felaktiga saker så jag kände att det måste bemötas. Det stod saker om försäljning och plastpåsar och saker som inte var sant så då hade jag inget val, säger Josephine Freje.

Under tisdagen har Josephines man anmält artikeln till Medieombudsmannen. Josephine har också för avsikt att anmäla den. 

Journalisten har tagit del av texten där mannen skriver att han mår väldigt dåligt och funderar på att ta sitt liv, men att han får stöd av sin fru och sina vänner.

I en krönika på Arbetet med rubriken Utan vag SR-koppling hade ”knarkfabrik” inte varit en nyhet i Expressen går även Johannes Klenell ut och kritiserar artikeln.

”…att gå på enskilda frilansar på det här viset, knyta dem till en enskild omdebatterad uppdragsgivare och exploatera det hat som redan finns mot journalister för klick, är inte bara ett svagt gräv. Det är också rätt lågt”, skriver han.

Även juristen Mårten Schultz är inne på att Expressens publicering handlar om att ”åka snålskjuts” på storyn om Ekotreportern, på sin Twitter.

Han skriver att enligt de medieetiska reglerna att man noga ska överväga konsekvenserna av namnpubliceringar som kan skada människor och konstaterar att han påminns om detta efter Expressens publicering.

”Det här beskrivs av Expressen som “en knarkfabrik”. Tidningen namnger nu även reportern. Därmed är både reportern och hennes make uthängda inför hela sin bekantskapskrets. Alla runtom dessa personer vet nu om detta”, skriver Mårten Schultz.

Expressens chefredaktör Klas Granström uppger att beslutet att publicera kommer av ett stort allmänintresse.

– Det är en journalist känd från stora medier och för att bevaka kriminalfrågor som nu varit indragen i en rättsprocess. Dels genom att hon först varit misstänkt själv, och sen avfärdats från utredningen. Men även eftersom hennes man är misstänkt för att ha framställt narkotika i deras gemensamma hem, säger Klas Granström.

Klas Granström, chefredaktör på Expressen. Foto: Expressen.

Var det avgörande för publiceringen att det gick att kalla Josephine för ”SR-reporter”? Hade ni exempelvis publicerat om hon enbart hade varit en Hem & Hyra-reporter?

– Att vi kallar henne SR-reporter är för att hennes uppdrag för public service är aktuellt just nu och naturligtvis för att det är ett välkänt mediebolag. Hon har suttit i radion med politiker gällande sådana här frågor, men framför allt för att det är ett uppdrag som pågår nu.

Så hade ni publicerat om hon enbart hade jobbat för Hem & Hyra?

– Som jag sa tidigare så handlar det om att hon är känd från stora mediesammanhang. Tv-program, radioprogram, det är hela hennes profil som gör detta intressant.

Valet att namnge henne i en senare version av artikeln tog Klas Granström eftersom Josephine Freje själv gått ut med namnet på sina sociala medier.

– Då gjorde vi också det, för att kunna rapportera så konkret som möjligt, jag tycker inte vår originalartikel varit för detaljerad eller utpekande.

Som jag förstår backade ni på den första rubriken från ”knarkfabrik” till ”odling”. Varför?
– Vi skriver fortfarande om knarkfabriken i texten, och uppdaterar ofta våra publiceringar med nya rubriker eller bilder. Vi använder ordet fabrik för att beskriva det som den verksamhet för att framställa narkotika polisen pekar ut det som.

Mannen har nu anmält er publicering till MO, och skriver till oss att han mår mycket dåligt, och har funderat på att ta sitt liv. Hur ser du på den publicitetsskada som han upplever här?
– Jag känner inte till om det här är en MO-fråga redan, men eftersom du frågar på det sättet så landar det i att jag inte kan kommentera en eventuell medieetisk prövning. Eller heller den publicitetsskada som han säger sig ha upplevt. En eventuell medieetisk prövning får i så fall visa om det finns en oförsvarlig publicitetsskada här.

Fler avsnitt
Fler videos