Gå direkt till textinnehållet

Döms till fängelse för hot mot Aftonbladetjournalister

En 49-årig man som i maj förra året hotade journalisterna Oisin Cantwell, Daniel Swedin och Fredrik Virtanen på Twitter, döms till en månads fängelse av Stockholms tingsrätt.

Mannen döms för ett fall av olaga hot, mot de tre Aftonbladetjournalisterna, och ett fall av hot mot tjänsteman, för att ha hotat ett hovrättsråd med våld, också på Twitter.

Den 49-årige skådespelaren, bosatt i Stockholm, skrev bland annat till Aftonbladetjournalisterna att de tre ”ska äta bajs och jag ska sparka sönder deras huvuden”, han skrev också ”Jag kan slå ihjäl hela jävla Aftonbladet”.

Tingsrätten skriver i sin dom som föll i dag att ”Det står klart att det inte var fråga om något personligt angrepp utan för att de enligt [den åtalade] skriver för en feministisk tidning”.

Ett sådant angrepp på journalisters arbete och rätt att skriva förskyller fängelse, fortsätter tingsrätten. Även brotten att genom hot uttrycka sitt missnöje över ett hovrättsråds domargärning är av sådan art att det finns en presumtion för fängelse, skriver tingsrätten.

Domen för olaga hot är den andra denna vecka där Aftonbladetjournalister är målsägande.

Fler avsnitt
Fler videos