Gå direkt till textinnehållet

Dom om brott mot tystnadsplikten överklagas

Norra Skånes tidigare ansvariga utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk kommer att överklaga hovrättens dom om att hon brutit mot tystnadsplikten. Hovrätten anser att tidningen röjde en källa som lovats anonymitetsskydd.

– Vi kommer att begära prövningstillstånd av Högsta domstolen. Vi har fått två olika utslag i två olika instanser. Dessutom är anonymitetsskyddet rent rättsligt oprövat, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Hon påpekar att källskyddet är heligt för journalister och utgivare eftersom det ger medier möjlighet att få fram uppgifter.

– Nu har hovrätten slagit fast att jag har brutit mot källskyddet och det svider i skinnet som journalist, för källskyddet är heligt och man ska värna om sina källor, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk

Annons Annons

Men hon påpekar att ibland kan en händelse utvecklas över tid, som göra att situationen förändras och gör att utgivaren kan komma i konflikt med lagstiftningen.

– Det var vad jag upplevde hände. Då är det viktigt att veta inom vilka ramar lagstiftningen sätter gränser, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

I april 2008 skrev Norra Skåne flera artiklar om ett nystartat medborgargarde. I artiklarna namngavs Nils-Eric Hennix, tidigare partiledare för Nationaldemokraterna. Nils-Eric Hennix ansåg att han inför den första publiceringen blivit lovad anonymitet och anmälde tidningen till justitiekanslern, JK, som beslutade att väcka åtal mot tidningens ansvariga utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk för brott mot tystnadsplikten.

Mimmi Karlsson-Bernfalk menade att något brott inte begåtts då uppgifterna om Hennix kom från en annan källa och att han aldrig varit lovad anonymitet vid det andra publiceringstillfället. Mimmi Karlsson-Bernfalk friades från misstankarna om brott mot tystnadsplikten.

Tingsrätten ansåg att Hennix som person blivit en nyhet sedan det blivit känt vem han var. Då har källan i sig blivit en nyhet och då kan tystnadsplikten hävas, skrev tingsrätten i sin dom.

Men både JK och Nils-Eric Hennix överklagade den friande domen. JK menar att tingsrättens resonemang saknar stöd i Tryckfrihetsförordningen och det blev hovrättens sak att avgöra ärendet. Mimmi Karlsson Bernfalk dömdes till dagsböter för brott mot tystnadsplikten. Hovrättens dom innebär att Mimmi Karlsson Bernfalk ska betala 80 dagsböter på 500 kronor, sammanlagt 40 000 kronor. Dessutom ska hon betala 101 000 kronor i advokatkostnader.

Mimmi Karlsson Bernfalk, numera redaktionschef på Skånska Dagbladet, Norra Skåne och Laholms Tidning, var ansvarig utgivare för Norra Skåne när den aktuella artikeln publicerades.

Fler avsnitt
Fler videos