Gå direkt till textinnehållet

Dokumentär fest i tio dagar

På fredag denna vecka startar Reality Bites i Stockholm.-Det blir den första dokumentärfestivalen i sitt slag i Europa, säger initiativtagaren Gustav Forsberg.

På fredag denna vecka startar Reality Bites i Stockholm.

-Det blir den första dokumentärfestivalen i sitt slag i Europa, säger initiativtagaren Gustav Forsberg.

Från den 6 mars och tio dagar framåt kommer Kulturhuset i Stockholm att fyllas av det mesta inom dokumentärgenren. Tio fotografer ställer ut, ett 70-tal dokumentärfilmer visas och över 80 radioprogram spelas upp. Dessutom hålls en rad föredrag om dokumentärt skapande.

-Bland annat ska den amerikanska fotografen Susan Meiselas från bildbyrån Magnum tala om sina projekt från Nicaragua och Kurdistan, uppger Gustav Forsberg. Från Ryssland kommer journalisten Svetlana Aleksijevitj som skrivit en uppmärksammad bok om Tjernobylkatastrofen.

För fyra år sedan stod Gustav Forsberg bakom ett arrangemang då radiodokumentärer spelades upp under en hel helg på en biograf i Stockholm. 1 500 personer kom.

-Lyssningen blev på något sätt förhöjd av att så många människor satt tysta tillsammans och lyssnade på radio. Folk reagerade på varje tonfall och varje paus. Många ville ha en uppföljning och det blev upprinnelsen till dokumentärfestivalen.

Gustav Forsberg, som själv gjort dokumentärer för radio och TV, menar att påfallande många unga är intresserade av genren.

-1980-talet var ett teatralt, svulstigt årtionde då allt inom fictionvärlden var tillåtet. De som växte upp då utsattes för mycket attityd och budskap och det kan vara anledningen till att så många 20-25-åringar fått ett starkt sug efter autencitet.

Festivalen betraktar Gustav som ett porträtt av 1900-talets slut.

-Vi har inte sökt de flashiga och mer kända dokumentärerna utan snarare sånt som berör.

Fler avsnitt
Fler videos