Gå direkt till textinnehållet

”Doft och smak intresserade mig redan som barn”

Har man svårt att försörja sig som frilans inom sin nisch kan man göra som vinskribenten Maria Collsiöö – starta en egen tidning.

Maria Collsiöö hade i början ingen tanke på att bli journalist eller vinexpert när hon började jobba extra på Systembolaget och fick delta i många vinprovningar. Då väcktes intresset för vin.

– Redan som barn lockades jag av dofter och smaker. Min mamma har berättat att jag alltid doftade på maten innan jag skulle äta.

Provningarna gav henne en bred kunskap om vin och passionen för drycken gjorde att hon bestämde sig för att utbilda sig till sommelier. Hon jobbade sedan på vinkällaren Grappe, som drivs av Carl Jan Granqvist, under tio år. Där lärde hon sig mer om klassiska viner och mognadslagring.

Annons Annons

På Grappe fick Maria Collsiöö en del skrivuppdrag, bland annat fick hon skriva nyhetsbrev. Då insåg hon att hon kunde kombinera sina vinkunskaper med journalistik. 2014 utbildade hon sig på Poppius journalistskola och satsade på en frilanskarriär som vinskribent. Hon har bland annat skrivit om vin i Svenska Dagbladet och i Allt om Mat.

– Men det är inte lätt att försörja sig som vinskribent. Och som frilans är du styrd av att leverera det som uppdragsgivaren vill ha. Då väcktes tanken på en egen vintidning.

På Poppius blev Maria Collsiöö uppmuntrad att nischa in sig på ett specialområde.

Nu i höst gav hon ut första numret av tidningen Törst, som ska utkomma med fyra nummer om året. Det första numret har temat Bordeauxviner. Men det handlar inte enbart om innehållet i flaskorna utan även om vinet i en kulturell och kulturhistorisk kontext.

Första numret av Törst har tagits emot positivt. Och hon tycker att det är kul att få göra en egen tidning.

– Men det är en helt annan värld mot att vara frilans. Det är tufft att göra allt själv; sälja annonser och prenumerationer. Jag har lagret av tidningar hemma och åker själv runt och levererar lösnummer till de butiker som tagit in tidningen. Fast mest är det roligt och lustfyllt.

Kan man skriva om vin fast man inte är expert?
–  Visst, det kan man, men det beror på vilken slags text du ska skriva. De som skriver i Törst behöver inte vara vinexperter men det underlättar förstås om man är intresserad av vin. Förutom vinskribenter är det en matskribent och en kulturjournalist som medverkar i första numret.

– Om någon skriver om vin utan att behärska ämnet märks det direkt och kan bli pinsamt men det kan också vara uppfriskande med nya angreppssätt och vinklar.

 

Maria Collsiöö
Yrke: vinskribent och chefredaktör för vinmagasinet Törst.

Det bästa med min nisch: Alla roliga möten med människor i vinvärlden och de stora doft- och smakupplevelserna.

… och det sämsta:
Det kan ge arbetsskador med förstörd tandemalj. Och man får ta i beaktande att man hela tiden exponerar sig för alkohol.  

Fler avsnitt
Fler videos