Gå direkt till textinnehållet

Dödshot mot Nike Nylander efter intervju med Jimmie Åkesson

Nike Nylander fick motta hot och hat efter att ha intervjuat Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i Aktuellt. ”Fullständigt oacceptabelt”, säger Charlotta Friborg, programchef för SVT Riksnyheter.

Nike Nylander utsattes för en stor mängd grova påhopp i sociala medier och i mejl efter intervjun med Jimmie Åkesson förra veckan.

Bland påhoppen finns regelrätta hot, bland annat:

”Det finns en lyktstolpe särskilt reserverad för dig.”

Annons Annons

”Du kanske inte har några barn du är rädd om. Det skulle jag absolut vara i dina kläder.”

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare och programchef för SVT Riksnyheter, skriver i en artikel på SVTs sajt att attackerna är ”långt bortom all anständighets gräns”:

”Sådant ska ingen behöva utstå i sin yrkesutövning. Men det är inte första gången medarbetare på SVT Nyheter eller för den delen andra journalister blir utsatta endast på grund av att de har utfört sitt jobb. […] Att programledare utsätts för missaktning, hot och kränkningar är fullständigt oacceptabelt.”

Jimmie Åkesson kommenterar intervjun och attackerna mot Nike Nylander på Twitter:

”Jag förstår att man kan bli både upprörd och förbannad när man tycker att statstelevisionen fokuserar på trivialiteter samtidigt som landet står i lågor.”

”Med det sagt undrar jag vad det är för empatilösa imbeciller som tar sig rätten att kränka och hota en journalist och hennes barn? Kritisera, absolut, men kära nån, behåll anständighet och saklighet!” skriver Jimmie Åkesson.

Fler avsnitt
Fler videos