Gå direkt till textinnehållet

Dödshot efter rapportering av invandringskritiskt inlägg

Flera redaktioner har fått kritik, hat och trakasserier efter att de rapporterat om en polisman som i ett öppet Facebookinlägg pekat ut invandrare som kriminella. Nerikes Allehanda polisanmäler nu ett dödshot mot en av sina ledarskribenter.

Evelyn Schreiber är ledarskribent på NA. Hon fick dödshot på sitt privata sociala medier-konto efter att hon kommenterat en polisman från Örebro som i ett uppmärksammat Facebookinlägg pekat ut invandrare som kriminella, skriver NA. Bland annat fick hon en bild på en strypsnara publicerat på sin personliga Facebooksida.

Tidningen misstänker att en organiserad hatkampanj ligger bakom attacken.

”Jag har fått över 200 mejl senaste dygnet från människor som uttrycker sig hotfullt på olika sätt. Det här är människor som inte har någon demokratisk värdegrund. Tragiskt att det finns såna krafter i Sverige 2017”, chefredaktören säger Anders Nilsson till sin tidning.

Han förklarar att det är oacceptabelt att medarbetare får ta emot hot bara för att de gör sitt jobb och de kommer anmäla alla hot.

Även Sveriges Radio P4 Örebro har märkt av att rapporteringen väcker mycket känslor. Så också SVT Nyheter Örebro, skriver SVT. Även om kritikstormen inte piskat lika hårt mot dem, så finns ett missnöje.

”Det har varit många arga mejl och upprörda kommentarer i sociala medier. Vi försöker bemöta både i sociala medier och mejl efter bästa förmåga”, säger SVTs redaktionschef Linda Hermansson.

Fler avsnitt
Fler videos