Gå direkt till textinnehållet

DN-omröstning om Bergström

Journalistklubben på Dagens Nyheter ska inom kort genomföra en förtroendeomröstning om den nye chefredaktören Hans Bergström. Enligt klubbordföranden Johannes Åman har omröstningen inget samband med de rykten om sextrakasserier som florerat i medierna.

Journalistklubben på Dagens Nyheter ska inom kort genomföra en förtroendeomröstning om den nye chefredaktören Hans Bergström.
Enligt klubbordföranden Johannes Åman har omröstningen inget samband med de rykten om sextrakasserier som florerat i medierna.

Den senaste tiden har bland annat Vision och Aftonbladet publicerat rykten om att Hans Bergström varit närgången mot kvinnliga DN-medarbetare under sin tid som politisk chefredaktör.

Omröstning om alla nya chefredaktörer

Att journalisterna på DN nu anordnar en förtroendeomröstning beror dock enbart på att det enligt klubbstadgarna ska hållas en sådan när en ny chefredaktör tillträder, uppger Johannes Åman.

Annons Annons

– Det är en ren opinionsmätning. Även om det skulle visa sig att en majoritet av journalisterna saknar förtroende för chefredaktören får det inga följder.

Journalistklubben har inte agerat till följd av ryktena.

– Vi har inte fått in några anmälningar om sexuella trakasserier, förklarar Johannes Åman.

Har du talat med någon som säger sig varit utsatt?

– Det vill jag inte svara på.

Hur det gick till när påståendena kring Hans Bergström blev offentliga ger en bild av det hårda tryck för publicering som kan uppstå när många journalister sinsemellan börjar diskutera en kontroversiell fråga som inte nått allmänheten.

Under lång tid hade rykten om Hans Bergström avhandlats i mediekretsar och på e-postlistor när journalisten Rolf van den Brink i slutet av mars tog bladet från munnen. I en krönika i Dagens Media nämnde han att det ryktades ”att Bergström tafsat på tjejer”.

Därmed var isen bruten. Finanstidningens Johan Hakelius skrev en ledare där han namngav Hans Bergström och kritiserade ”slemmig kod-journalistik”. Ledaren gick ut på att vissa skribenter i artiklar kommit med antydningar om tafsningar, vilket enbart kunnat förstås av de initierade.

När sedan Aftonbladet bad Hans Bergström att kommentera ”tidigare ’tafsande’ på kvinnliga DN-anställda” hade pratet bland journalister definitivt förvandlats till allmängods.

“Listskvallret gjorde att uppgifterna redan var publicerade”

Är det då befogat att gå ut med kränkande uppgifter om en person bara för att journalister skvallrar om honom eller henne?

– Många tunga opinionsbildare deltog i skvallret på olika e-postlistor, säger Rolf van den Brink på Dagens Media. Genom att uppgifterna fanns på e-postlistor var de i viss mån redan publicerade.

Rolf van den Brink poängterar att han gjorde viss research innan han namngav Bergström.

– En kvinna berättade att hon fått blickar och omotiverade komplimanger. Det var tillräckligt för att jag skulle tycka att gränsen var passerad.

Bergström vill inte intervjuas av Journalisten men skriver i ett e-brev att han de senaste veckorna varit utsatt för en närgången granskning från flera redaktioner utan att någon funnit att underlaget motiverar publicering.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos