Gå direkt till textinnehållet

DN-journalist kallad ”landsförrädare” efter skogsgranskning

En företrädare för biobränslebranschen twittrade om DN-journalisten Lisa Röstlund som ”landsförrädare”. En anställd på Skogsstyrelsen kommenterade ”inte journalist”. – Jag tycker en person på en myndighet borde veta bättre, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige. (UPPDATERAD)

”Har granskat högerextrema i omgångar. Blev kategoriserad som 'landsförrädare' av Visbymördaren, fick jag veta då utredningen släpptes. Nu har jag granskat skogsnäringen – och får epitetet igen – av en företrädare för biobränslebranschen i konversation med en från Skogsstyrelsen.”, skriver Lisa Röstlund på Twitter.

– Det är en person som kallat Lisa Röstlund för landsförrädare på ett öppet publikt forum och det är allvarligt. Att en person på en myndighet dras med i detta gör att han blir delvis medskyldig. En person på en myndighet borde veta bättre.

Erik Halkjaer tycker att beteendet behöver stävjas.

– Man får tycka som man vill naturligtvis, men under förra året har jag haft samtal med Lisa Röstlund på exempelvis Bokmässan om att hon är särskilt utsatt för hat och hot som journalist som bevakar miljö och klimatfrågor.

Den anställde på Skogsstyrelsen anger i sin Twitter-profil vem hans arbetsgivare är men skriver att det han twittrar är ”egna åsikter och tankar”.

Skogsstyrelsens pressansvarige Peter Jernberg skriver i ett mejl: ”Som arbetsgivare kan och ska vi inte ha synpunkter på medarbetares enskilda inlägg i sociala medier med hänsyn till yttrandefriheten. Skogsstyrelsen är mån om en god relation med media och försöker hålla en hög servicenivå, samtidigt som vi har respekt för varandras roller.”

Lisa Röstlund har i en intervju med Journalisten våren 2022 berättat att hon aldrig blivit så hårt kritiserad som vid hennes granskningar av den svenska skogsindustrin:

– Skogsnäringen är ett minfält, med starka intressen kring sig, sade Lisa Röstlund då.

Branschföreträdaren som kallade Röstlund ”landsförrädare” bad senare om ursäkt, och skrev att han är djupt ångerfull över att ha använt uttrycket.

I ett mejl till Journalisten skriver den anställde på Skogsstyrelsen: 
”Jag har på inget sätt uttryckt vare sig hat eller hot mot Lisa Röstlund och skulle aldrig göra det heller. Det enda jag har gjort är att jag privat har ifrågasatt en informell makthavares ideologiska intentioner och arbete.” 

Texten är uppdaterad. I en första version kunde det missförstås vem som använt omdömet "landsförrädare".

Fler avsnitt
Fler videos