Gå direkt till textinnehållet

Djurens rätt censurerar kritik mot egna organisationen

Redaktionen för Djurens rätt skrev en text där förbundsstyrelsens beslut att lägga ut tidningen på entreprenad kritiserades. Men kritiken ströks av ansvarige utgivaren och finns inte med i det kommande numret.

Som Journalisten tidigare berättat är redaktionen på Djurens rätt uppsagd eftersom tidningen ska läggas ut på entreprenad.

Detta kritiserade redaktionsmedlemmarna i en inledande text i det nummer av tidningen som utkommer i dagarna, skriver Fria Tidningen. Men verksamhetschefen Benny Andersson, som sedan ett par veckor är utsedd till ansvarig utgivare, tog fram rödpennan innan tidningen skulle gå i tryck.

Enligt Fria Tidningen har bland annat stycket "Beslutet kring tidningen har orsakat protester och följts av turbulens" ändrats till "har diskuterats".

Benny Andersson tycker att texten inte var ansvarsfull mot organisationens medlemmar. "Man fick bilden av att processen gått felaktigt till, att det finns en dold agenda. Men det är inte sant, styrelsen har fullt mandat. Dessutom tog den udden av tidningens övriga innehåll", säger han till Fria Tidningen.

Redaktionen fick inte läsa den nya versionen, något som Benny Andersson förklarar med tidsbrist och kommunikationsproblem.

Journalisten har tidigare berättat om hur material i Djurens rätt stoppats.

Fler avsnitt
Fler videos