Gå direkt till textinnehållet

Detaljer ur tillbudsrapport kränkte namngiven chefs integritet

Norra Halland klandras av MEN för att ha publicerat detaljerade och anonyma anklagelser mot en enhetschef på ett kommunalt äldreboende.

En chef vid ett kommunalt äldreboende anmälde Norra Hallands granskning av arbetsmiljön på boendet till MO, Allmänhetens medieombudsman. Chefen, som var namngiven i publiceringen, ansåg att Norra Halland enbart verkade ha velat smutskasta henne som person och chef.

Hon hade inte velat svara på kritiken när tidningen hörde av sig, utan hänvisat till sin chef.

MO bedömer att det funnits ett allmänintresse som motiverade viss granskning av anmälaren. Men MO är kritisk till att Norra Halland publicerat flertalet utdrag ur anonyma tillbudsanmälningar mot chefen.

Annons Annons

”Norra Hallands artikel har haft ett stort fokus på anmälaren som person, och tillbudsanmälningarna har innehållit negativa och detaljerade uppgifter om anmälarens agerande i enskilda situationer. (…) Det har sammantaget varit oförsvarligt att publicera uppgifterna i tillbudsanmälningarna”, anser MO.

MO anser dessutom att det inte hade gjort någon skillnad för försvarlighetsbedömningen om den utpekade chefen valt att bemöta kritiken. ”Anmälaren hade sannolikt inte på ett adekvat sätt kunnat bemöta de anonyma och detaljerade uppgifterna som framkommit av tillbudsanmälningarna på ett sådant sätt att hennes uppgifter kunnat nyansera bilden av henne. Därtill är allmänintresset av sådana uppgifter begränsat.”

Mediernas etiknämnd delar MOs bedömning och klandrar Norra Halland för brott mot god publicistisk sed eftersom tidningen inte tagit tillräcklig hänsyn till den enskildes integritet.

Fler avsnitt
Fler videos